Forrás: NOL

A palesztin elnök nyugalmas kivonulást kíván Gázából

Hírösszefoglalónk, 2005. augusztus 10. 00:00

Mahmud Abbasz palesztin elnök a Gázai övezetből való izraeli kivonulás nyugalmának biztosítását kérte kedden a palesztin parlament rendkívüli ülésén. Az elhalasztott választások új időpontja 2006 január.

Mahmud Abbasz úgy vélekedett, hogy a Gázai övezetbeli hatalomátadás rendben történő lezajlása lendíthetne a palesztin függetlenség ügyén. „Képesek leszünk megmutatni a világnak, hogy megérdemeljük a függetlenséget és a szabadságot” – mondta Abbasz, aki egyúttal óvott a fosztogatásoktól, valamint a túlzott ünneplésektől. Felszólította a palesztin fegyveres csoportokat, hogy állítsák le az izraeli célpontok elleni rakétatámadásaikat, mert ezek többet ártanak a palesztinoknak, mint Izraelnek. Arra is utalt, hogy az izraeli kivonulás után megtiltják az utcai fegyverviselést.

Ugyancsak az izraeli kivonulásba való be nem avatkozásra szólított fel a palesztin területek legfőbb iszlám vallási elöljárója, Jeruzsálem muftija. Akrim asz-Szabri fatvában, vallási rendeletben hívta fel a figyelmet arra, hogy a kiürített területek a Palesztin Nemzeti Hatóság tulajdonát képezik, ezért tilos magánszemélyeknek földeket elfoglalniuk. Két volt izraeli főrabbi, Mordeháj Elijahu és Avraham Sapira azonban megismételte korábbi felhívását az izraeli fegyveres erőkhöz, hogy ne teljesítsék az evakuációra vonatkozó parancsokat.

Az izraeli kivonulás a tervek szerint augusztus 15-én kezdődik. A palesztin elnök ebből az alkalomból jelentette be, hogy januárban tartják meg az eredetileg július 17-re tervezett parlamenti választásokat. Pontos dátumot egyelőre nem közölt.

Indul a 2006-os izraeli általános választások előtt a Likud Párt vezetéséért vívott harcban Uzi Landau,Ariel Saron kormányfő egyik legnagyobb pártbeli vetélytársa. Landau a vezetője annak a „lázadó” Likud-frakciónak, amely megpróbálta megtorpedózni Saron Gázai övezetbeli kivonulási tervét a kormányon belül és a parlamenti szavazás idején egyaránt. A politikus keddi tel-avivi sajtóértekezletén jelentette be, hogy indulni kíván a pártelnökválasztáson.

Saron legfőbb riválisának Benjámin Netanjahu volt pénzügyminiszter, korábbi kormányfő számít, aki vasárnap lemondott tárcájáról a kivonulási tervvel szembeni tiltakozásul. Landau ringbe szállásával azért is csökkenhetnek Netanjahu esélyei, mert megoszlanak a párton belül a keményvonalas nacionalisták szavazatai.

Comments are closed.