Forrás: NOL

N. Kósa Judit, 2005. augusztus 11. 00:00

A tárlat egyik termének látványterveKép: Narmer Építészeti Stúdió Rendkívül rövid határidővel, december végéig kell felépítenie a pályázatnyertes Trifolium Kft.-nek a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont új állandó kiállítását.

A közbeszerzési eljáráson nyertes céggel a Magyar Nemzeti Múzeumon belül működő programiroda augusztus elsején megkötötte a szerződést. Molnár Judit, a programiroda vezetője elmondta: négy hónapos késlekedést okozott, hogy a vesztes cég a közbeszerzési döntőbizottság előtt kétszer is megtámadta a zsűri döntését. Mégis bíznak abban, hogy jövő januárban vagy februárban megnyílhat a kiállítás.

Az egykori ferencvárosi zsinagógában és a mellette kialakított új épületben tavaly áprilisban nyitotta meg a kapuit a Holokauszt Emlékközpont. Az avatásra azonban nem készült el az állandó kiállítás, így a múzeumtérben mostanáig az Auschwitz-album fotóiból és a kárpátaljai zsidóság életét megörökítő filmrészletekből rendezett tárlatot láthatta a mintegy százezer látogató. Az állandó bemutató alapját Kádár Gábor és Vági Zoltán az állam és az állampolgárok viszonyát feltáró történeti forgatókönyve alkotja, a látványterveket is ennek ismeretében készítették el a pályázók. A kiállításon megjelenő anyag azonban más lesz: családok históriáján és egyéni élettörténeteken keresztül mutatják majd be a holokauszt áldozatainak sorsát.

A klasszikus ismeretterjesztéssel szakító, látványelemeivel, a felmutatott fotókkal, komputeren is hozzáférhető dokumentumokkal elsősorban a fiatalokhoz szólni kívánó tárlaton a látogatók ugyanúgy megismerhetik a nagytőkés Hatvany-Deutsch-Chorin- Weiss család életét, mint a bonyhádi vegyesboltot vezető Singer családét vagy a kárpátaljai ortodox Galpert- Akerman famíliáét, illetve Kinszki Imre fotográfus hozzátartozóinak sorsát, vagy a bicsérdi Bogdán-Kolompár családét. E történeteken ugyanaz lesz végigkövethető, ami az egyes emberi sorsokból – Radnóti Miklóséból vagy a naplóíró kislányéból, Ecséri Lilláéból – kibontakozik: a pusztítás folyamata. A jogfosztásé, majd a kifosztásé, a méltóságtól és az élettől való megfosztásé.

A tervek szerint a holokauszt előzményeit és magát a vészkorszakot bemutató tárlatrész a föld alatti terekben kap helyet. A műemléki gondossággal helyreállított zsinagógában olyan installációkat helyeznek el, amelyek szükség esetén elmozdíthatók, így a tér rendezvényeknek, időszaki bemutatóknak is helyet adhat. A karzatokon mutatják majd be az embermentők és az ellenállók tevékenységét. A kiállítás felépítését bruttó 410 millió forintért vállalta a Trifolium Kft. által vezetett cégcsoport.

Összetörve találták azt a gránittáblát, amelyet a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és a Wesley János Lelkészképző Főiskola helyezett el tavaly a kaposvári vasútállomáson a holokauszt áldozatainak emlékére. Iványi Gábor, a főiskola főigazgatója elmondta: feljelentést tett a kaposvári rendőrségen ismeretlenek ellen garázdaság és rongálás vétsége miatt, amit véleménye szerint „faji vagy vallási gyűlölet is vezérelhetett”.

Comments are closed.