Forrás: NOL

A volt pénzügyminiszter Saron posztjára vágyik

Munkatársunktól, 2005. augusztus 9. 00:00

Mindössze pár percet töltött túszként fogságban a brit Christine Blunt (balról a második) és a svájci Steven Karl (balról a harmadik). A palesztin biztonságiak gyorsan kiszabadították a két ENSZ-alkalmazottat, miután álarcos fegyveresek tegnap elrabolták őket a Gázai övezetbenKép: REUTERS – Suhaib Salem Az izraeliek többsége Benjamin Netanjahu pénzügyminiszter lemondása után is támogatja a zsidó telepek teljes felszámolását a Gázai övezetben. A Jediót Ahronót című izraeli lap hétfői számában megjelent közvélemény-kutatás szerint az izraeliek 55 százaléka támogatja Ariel Saron miniszterelnök gázai kivonulási tervét, és csak 39 százalékuk utasítja el azt – írta az MTI. Netanjahu döntése nem befolyásolta a Gázai övezetből való kivonulás végrehajtását.

A lemondott pénzügyminiszter – aki 1996-1999 között már szolgált kormányfőként is – feltehetően visszavágyik a miniszterelnöki székbe. Mint Saron legfőbb riválisa, Netanjanu a kivonulás utáni helyzetre készülődik. A Saronban csalódott jobboldali szavazók magához édesgetése lehet a célja. Ágy gondolja az izraeliek relatív többsége is. A felmérés szerint 47 százalékuk úgy véli, hogy Netanjahu politikai számításból mondott le, és csak 29 százalékuk vélekedett úgy, hogy a pénzügyminiszter őszinte meggyőződésből nyújtotta be lemondását. Ám mivel az elmúlt hónapokban a kivonulás talán legkarizmatikusabb bírálója volt, politikailag és erkölcsileg sem tehetett mást. Másrészt így elébe ment annak, hogy Saron – a kivonulás után – sarokba szorítsa egyelőre egyetlen igazi kihívóját, és kiüsse a politikai palettáról.

Netanjahu lemondása nemcsak politikai szempontból jött rosszul Saronnak: pénzügyminisztere akkor távozott, amikor a lehető legszélesebb konszenzusra lett volna szüksége a kivonulás miatt. A sikeres Netanjahu távozása bizonytalanságot okoz a piacoknak és a befektetőknek is. Saron hamar megnevezte „Bibi” utódját Ehud Olmert személyében. A Likud- és Saron-hű Olmert – aki egyébként miniszterelnök-helyettes is – legelső feladata lesz, hogy ma elfogadtassa a költségvetést a kabinettel. Ha ez nem sikerül, előre hozott választásokra kerülhet sor.

Az izraeli hadsereg eközben kilenc fegyveres katonaszökevényt keres, aki valószínűleg a Gázai övezetből való kivonulás miatt dezertált. A hatóságok nagy erőkkel folytatják a kutatást, mivel attól tartanak, hogy megismétlődik az augusztus 4-i sefárami tragédia, amikor egy szélsőjobboldali katonaszökevény egy buszon megölt négy izraeli arabot. A hatóságokat bírálat érte, amiért nem tudták megtalálni időben az illetőt. Izrael emellett tegnap eltanácsolta polgárait a török tengerparttól a „konkrét és súlyos terrorfenyegetések” miatt.

Comments are closed.