Forrás: Népszava

Jelentősen növekedett a szegények aránya Izraelben – derült ki a Nemzeti Társadalombiztosítási Intézet tegnap közzétett évi jelentéséből. A szegénységi küszöb alatt élő izraeli családok száma 2004-ben elérte a 394 ezret. Másfélmillió izraeli élt szerény körülmények között – köztük 650 ezer gyerek és fiatalkorú – s számuk hetvenezerrel növekedett az előző évihez képest. Az intézet jelentése a szegénység terjedéséért egyértelműen a pénzügyminisztérium politikáját teszi felelőssé – mindenekelőtt a gyermekjárandóságok, a minimálbérek kiegészítése és a munkanélküliek támogatásának csökkentése miatt. Az intézkedések elsősorban a sokgyermekes ortodox zsidó és az arab családokat érintették legérzékenyebben

Egyes megfigyelők Benjamin Netanjahu pénzügyminiszter vasárnapi lemondását éppen a jelentés közzétételével hozták összefüggésbe: immár nem neki kell szélsőségesen szabadpiaci politikája „bizonyítványát magyaráznia”. Maga Netanjahu – tudvalevőleg – lemondását azzal indokolta, hogy ellenezte az egyoldalú kivonulást Gázából. A Haarec liberális lap tegnap két cikkben is kifejtette, hogy lemondásával Netanjahu a kivonulást ellenző szélső jobboldal elismert vezetőjévé válhat. Csakhogy maga Netanjahu is elismerte: lemondása túl későn jött, hiszen aligha akadályozhatja meg ezzel a gázai kivonulásról szóló döntés végrehajtását. Netanjahu talán arra számított, hogy a kivonulást ellenző négy Likud-miniszter vele tart és szintén lemond – ám csalódnia kellett. Gazdasági csőd sem következett be: Ariel Saron kormányfő öt órán belül megbízta a pénzügyminisztérium vezetésével helyettesét, Ehud Olmertot és a tel-avivi tőzsde, amely a Netanjahu lemondásának bejelentére az első órákban a részvények zuhanásával reagált, reggelre magához tért. Mint egy politikai megfigyelő megjegyezte, Netanjahu lemondása nem okozott „cunamit” – legfeljebb csak egyszerű tengeri áradást és apadást.

Ugyanakkor a telepesek és a szélsőjobb nem adták fel a harcot. Vezetői felszólították a gázai kivonulást ellenző Likud-minisztereket, lépjenek Netanjahu nyomdokaiba és mondjanak le; nagyarányú útlezárásokat terveznek és a hétvégén vagy a jövő héten megújítják a tömeg-tüntetéseket. A fanatikus szélső-jobboldali aktivisták a csütörtöki sfar”ami vérengzés elkövetőjével is szolidaritást vállaltak és vasárnapi temetésén „vértanúnak” nevezték.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

KERET

Visszanyerte szabadságát hétfőn a Gázai övezetben három ENSZ-alkalmazott, akiket nem sokkal korábban emberrablók kerítettek hatalmukba – jelentették be palesztin biztonsági források. Az ENSZ munkatársait – palesztin források szerint a világszervezet palesztin menekültek segélyezéséért felelős szervének (UNRWA) egy brit, egy palesztin és egy svéd alkalmazottját – ismeretlen fegyveresek rabolták el a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban. Szemtanúk korábban két túszról számoltak be. Elmondásuk szerint az ENSZ-alkalmazottak gépkocsin haladtak át Hán-Júnisz központján, amikor fegyveres, álarcos férfiak feltartóztatták és elhurcolták őket.

Comments are closed.