Forrás: Népszava

Politikai bombát robbantott az izraeli kormány tegnapi ülésén Benjamin Netanjahu pénzügyminiszter, amikor bejelentette lemondását, mert nem volt hajlandó viselni a kollektív felelősséget a gázai kivonulásért és az ottani zsidó települések felszámolásáért, amelyet tegnap nagy többséggel jóváhagyott a kormány. Netanjahu lemondása hivatalosan 48 órával bejelentése után lép érvénybe. A vele együtt a kivonulás ellen szavazó négy Likud-miniszter mindazonáltal a kormányban marad.

A gázai kivonulás olyan stádiumba lépett, hogy Netanjahu lemondása aligha akadályozhatja meg, vagy halaszthatja el. Ezt több miniszter azonnal hangsúlyozta is. Megfigyelők szerint nem is ez Netanjahu célja, hanem kierőszakolni a Likud-párt vezetőségének összehívását, leváltani Saront a Likud éléről, Saron helyébe lépni és előrehozott választásokról dönteni.

Netanjahu lemondására leggyorsabban az értéktőzsde reagált – több mint négy szaázalékos zuhanással. Netanjahu, mint a „thatcherista” gazdaságpolitika híve és megvalósítója, az üzleti és vállalkozói körökben igen nagy bizalomnak és népszerűségnek örvend. A Munkapárt a Netanjahu által javasolt költségvetés ellen kívánt szavazni a kormányban és a pénzügyminiszter lemondása után azonnal azt a követelést támasztotta, hogy a tárca vezetésével Ariel Saron miniszterelnök Simon Peresz volt miniszterelnököt bízza meg. Saron egyelőre nem reagált nyílvánosan Netanjahu lépésére.

A kormány tegnap három település felszámolásáról döntött. A néhány hónapja elfogadott határozat szerint a kormány négy szakaszban fogja jóváhagyni 21 gázai és ciszjordániai település felszámolását, de a szavazások gyors egymásutánban fogják követni egymást és még az első szakasz gyakorlati befejezése előtt jóváhagyják a fennmaradó három szakaszt is.

A kivonulás és a települések felszámolása egy hét múlva, augusztus 15-én kezdődik meg és a tervek szerint három-négy hét alatt fog befejeződni. A telepesek és szélsőjobboldali szövetségeseik továbbra is akadályozni akarják a lépést. Többezer ember „beszivárgását” akarják megszervezni a gázai településtömbbe, hogy a hadsereg ne bírjon a nagy tömeggel. Jelenleg állítólag az állandó lakosokon kívül mintegy 3-4000 „illegális” fiatal tartózkodik a térségben, de a katonai parancsnokok szerint ők nem lesznek képesek hátráltatni a kivonulást.

Biztonsági körök tartanak attól, hogy a szélsőségesek a csütörtöki merénylethez hasonló tettekre készülnek, vagy még hatékonyabb módszerek bevetésére – mint például a jeruzsálemi Templomhegy elleni támadás. Erre a jövő héten nyílik alkalom, amikor is a zsidó Szentély lerombolásának évfordulóján több tízezres tömeg lesz jelen az istentiszteleteken a Siratófalnál. A mozlim vezetés már felszólította a híveket, jövő pénteken járuljanak tömegesen a Templomhegyre és akadályozzák meg az ultra-ortodox zsidók esetleges kísérletét felnyomulni a hegyre. A rendőrség magas fokú készültséget rendelt el, hogy elejét vegye az összetűzéseknek. Arab szélsőségesek is „olajat öntenek a tűzre” és szítják a feszültséget: tegnap Ramallahtól északra rálőttek egy izraeli kocsira és súlyosan megsebesítettek egy tíz éves kisfiút. A merénylőknek sikerült megszökniük.

A négy halálos áldozatot követelő csütörtöki sfarami véres merénylet elkövetőjét, a hadseregből dezertált Eden Nathan-Zadát tegnap hosszú huzavona után Rison Lecionban temették el. Sem az otani városi tanács, sem Tapuach település vezetése (amelynek lakosa volt a merénylő az elmúlt hónapokban) nem akarta engedélyezni, hogy náluk temessék el Nathan-Zadát, Saul Mofaz védelmi miniszter pedig nem egyezett bele, hogy katonai temetőben az elesett katonák mellett nyugodjon. A holttestet többször ide-oda szállították, míg végül Rison Lecion a miniszterelnöki hivatal beavatkozása nyomán visszakozott és engedélyezte a temetést.

Népszva online

Comments are closed.