Forrás: NOL

Munkatársunktól, 2005. augusztus 8. 00:00

Zászlólevonás GázábanKép: REUTERS – Mohammed Salem Az izraeli kormány tegnap megadta a végső hozzájárulást ahhoz, hogy zsidó telepesek első csoportja távozzék a Gázai övezetből – közölte Ariel Saron izraeli kormányfő hivatala. A jövő héten kezdődő kivonulás első szakaszát tizenhét miniszter hagyta jóvá öt ellenszavazat mellett, annak ellenére is, hogy a kiürítés tervével szembeni tiltakozásul a nap folyamán lemondott Benjamin Netanjahu pénzügyminiszter.

Vasárnapi határozatával az izraeli kabinet megerősítette tavaly júniusi elvi állásfoglalását a gázai és ciszjordániai kivonulásról. „Az egyoldalú kivonulás úgy, hogy nem kapunk semmit cserébe, nem megoldás… Nem vállalhatok részt ebben a meggondolatlan lépésben, amely megosztja a népet, káros Izrael biztonságára, s a jövőben veszélyt hoz egész Jeruzsálemre” – fogalmazott Netanjahu lemondólevelében.

Két izraelit, köztük egy gyermeket sebesítettek meg gépkocsijukra tüzet nyitó fegyveresek vasárnap Ciszjordániában – közölte az izraeli mentőszolgálat.

Rendbontásoktól, sőt, erőszakos cselekmények kirobbanásától tartanak az izraeli hatóságok a kivonulás során. Összecsapások robbanhatnak ki a telepesek és a rendfenntartó erők között. Szélsőjobboldaliak merényleteket követhetnek el palesztinok, izraeli arabok vagy akár Ariel Saron kormányfő ellen. Megtámadhatják robbanóanyaggal teli könnyű sportrepülőgépekkel a jeruzsálemi Mecsetek Terét.

Comments are closed.