Forrás: NOL

Lemondott Benjamin Netanjahu izraeli pénzügyminiszter

Népszabadság Online, 2005. augusztus 7. 18:51

Az izraeli kormány vasárnapi ülésén megadta a végső hozzájárulást ahhoz, hogy zsidó telepesek első csoportja távozzék a Gázai övezetből; az egyoldalú kivonulási terv elleni tiltakozásul, még a kormányülésen megtartott szavazás előtt benyújtotta lemondását Benjamin Netanjahu pénzügyminiszter.

A kormány nagy többséggel szavazta meg a kivonulás első szakaszát: tizenhét miniszter hagyta jóvá öt ellenszavazat mellett – közölte Ariel Saron izraeli kormányfő hivatala.

Ariel Saron kivonulási terve értelmében jövő héten kezdődik meg a Gázai övezetben lévő összes (21), valamint négy ciszjordániai zsidó telep kiürítése. A kormányülésen elfogadott döntés a Gázai övezetben lévő Necarim, Kfar Darom és Morag telepekre vonatkozik. A jóváhagyási sorrend azonban nem jelent kivonulási sorrendet is, amit biztonsági okok miatt a hadsereg fog meghatározni és az utolsó pillanatig titokban tartanak.

Az egyoldalú kivonulás úgy, hogy nem kapunk semmit cserébe, nem megoldás.A vasárnapi szavazást a kabinet tavaly júniusi elvi döntésével összhangban tartották meg, ami szerint négy egymást követő voksolást kell tartani a Gázai övezetben lévő 21 zsidó telep mintegy 8000 lakosának és további négy, elszigetelt észak-ciszjordániai telep 500 lakójának tényleges kiköltöztetéséhez.

Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter a kormányülés előtt sugárzott tévéinterjúban úgy nyilatkozott, hogy a kiürítés előtt álló telepek lakóinak 60-70 százaléka kész önként távozni lakóhelyéről. Aki legkésőbb augusztus 15. és 17. között nem hagyja el a kiürítésre ítélt telepeket, erőszakkal távolítják el onnan – hangsúlyozta. Mofaz úgy becsülte, kettő-négy hétig tart majd a kivonulás, s azután kezdik meg a telepesek holmijának és bútorának elszállítását.

Közvetlenül a szavazás előtt politikai bombaként robbant, hogy Benjamin Netanjahu pénzügyminiszter – aki Saron legnagyobb ellenfele a jobboldali Likud párt vezetéséért vívott harcban és soha nem csinált titkot abból, hogy ellenez mindenféle kivonulást a megszállt területekről – benyújtotta lemondását, tiltakozásul a gázai övezeti telepek kiürítése miatt.

„Eljött az igazság órája. Nem vállalhatok közösséget egy olyan intézkedéssel, amely az állam biztonságát veszélyezteti” – írta Netanjahu lemondólevelében, amelynek egyes részleteit ismertették a sajtó képviselőivel.

„Az egyoldalú kivonulás úgy, hogy nem kapunk semmit cserébe, nem megoldás.” Az (ellenség) pergőtüzében végrehajtott kivonulás „felelőtlen cselekedet és ellentmond pártunk vállalt kötelezettségeinek. Saron egyoldalú „leválasztási terve fel fogja erősíteni a terrorizmust. Nem ez a béke elérésének eszköze” – hangsúlyozta. Netanjahu szerint a lépés megosztja a népet és a jövőben Jeruzsálem területi egységét is veszélybe sodorja. A volt miniszterelnök kifejezetten bírálta, hogy a palesztinoknak kikötőjük és repülőterük létesülne a Gázai övezetben és ellenőriznék az egyiptomi határt. Lemondólevelének átadása után Netanjahu mindenféle magyarázat nélkül távozott az ülésteremből.

Az 55 éves Netanjahu pénzügyminiszterként élvezte a piacok bizalmát. Hitelt szerzett magának azzal, hogy a szociális juttatások lefaragása árán csökkentette a magas adóterheket, kimozdítva ezzel az izraeli gazdaságot a kátyúból. Lemondásának hírére a tel-avivi tőzsdén azonnal hatalmas árfolyamesés következett be, ezért nem sokkal később az izraeli miniszterelnöki hivatal közzétette, hogy a pénzügyminiszter távozása nem változtat az izraeli kormány mostanáig követett gazdaságpolitikáján.

Netanjahu lemondása megrendítette Saron helyzetét pártján belül és az utolsó pillanatban ismét reménnyel töltötte el a kivonulás leállításában bízó szélsőjobboldalt és a telepeseket, akik a származástól fogva megillető, bibliai jogok elárulásának és a palesztin felkelés előtti kapitulációnak tartják a megszállt területek feladását. Ujjongó gázai övezeti telepesek a kormányból való távozásra szólították fel a kivonulást ellenző, többi négy minisztert is, akik azonban úgy nyilatkoztak, hogy nem áll szándékukban követni a pénzügyminiszter példáját. Netanjahu így meglehetősen védtelenül áll azon vádak előtt, miszerint lemondása nem volt más, csak ügyes trükk, hogy még a jövő évi parlamenti választások előtt megragadja a Likud vezetését.

A hosszúra nyúlt ülésen a kormánytagok a zsidó szélsőségesség és fajgyűlölet visszaszorítására hivatott intézkedéseket is megvitattak. Saron egyik tanácsadója kiszivárogtatta, hogy Saul Mofaz védelmi miniszter határozatlan idejű „adminisztratív őrizet” bevezetését javasolja szélsőségesek esetében, hogy korlátozzák az izraeli arabok és a palesztinok elleni támadások előfordulásának lehetőségét.

A palesztinok és az izraeliek közötti legutóbbi erőszakcselekmény nem sokkal a kormányülés előtt történt: egy izraeli férfit és tízéves fiát sebesítették meg egy gépkocsiból tüzet nyitó fegyveresek Ciszjordániában, a Ateret zsidó telep közelében. A legfrissebb hírek szerint a fejlövést kapott gyermek állapota válságos. A támadást az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai szélsőséges palesztin szervezet vállalta, állítólag a sefárami merénylet megtorlásának szánta. (Az észak-izraeli városban egy zsidó szélsőséges – szintén a kivonulás ellenzője – négy izraeli arabot lőtt agyon csütörtökön egy autóbuszon.) Néhány órával később egy fegyvertelen palesztin fiatalember sebesült meg halálosan a Gázai övezet déli részén, Rafahtól nem messze, miután izraeli katonák egy őrtoronyból több lövést adtak le – a hadsereg szóvivője szerint – „egy homokdombra”.

(MTI/Reuters/AFP)

Comments are closed.