Forrás: Magyar Hírlap

Készültségbe helyezték az izraeli biztonsági erőket pénteken

A potenciális zsidó terrorista „prototípusa” volt az a 19 éves fiatalember, aki négy arabot agyonlőtt csütörtökön egy buszon. Eden Natan-Zada családja már korábban figyelmeztette a hadsereget, hogy a fiú használhatja a fegyverét.

Készültségbe helyezték az izraeli biztonsági erőket pénteken az előző napi négyes gyilkosság áldozatainak délutáni temetésére. Több ezer rendőrt vezényeltek ki az észak-izraeli körzetekbe, ahol izraeli arabok nagy tömegei élnek, s ahol a csütörtöki támadás lezajlott egy buszon. A Hamasz pedig a tűzszünet ellenére megtorlással fenyegetőzött. Ariel Saron izraeli miniszterelnök elítélte a gyilkosságokat, helyettese, Simon Peresz pedig kijelentette, hogy az ilyen „fanatikusokat és őrülteket” el kell távolítani Izraelből.

A 19 éves Eden Natan-Zada katonaruhában utazott a Haifából induló buszon. Egyes beszámolók szerint összeszólalkozott a busz arab utasaival. A Haarec azonban egy szemtanúra hivatkozva azt írta, hogy amikor a busz a drúzok lakta Sfaram közelébe ért, a sofőr megkérdezte a fiatalembert, nem tévedt-e el. A katona melléje lépett, és pár perccel később lövöldözni kezdett. A lövések hallatán a település lakói pillanatokon belül körbevették a buszt, egy csomóan felnyomakodtak a járműre, és meglincselték a gyilkost. Az amerikai AP azt jelentette, hogy a holtteste körül kődarabok hevertek, vagyis lehet, hogy halálra kövezték. A négy áldozaton kívül 13 ember megsebesült.

A fiatalember a ciszjordániai Tapua telepen élt az utóbbi időben – ez az egyik legszélsőségesebb település, amelyben többségében az 1990-ben New Yorkban megölt Kahane rabbi követői laknak. Azt vallják, hogy az arabokat ki kell toloncolni Izraelből és Ciszjordániából. Kahane követői már többször megtámadtak arabokat. Közéjük tartozott Baruc Goldstein is, aki 1994-ben a hebroni pátriárkák sírjánál agyonlőtt 29 imádkozó arabot.

Natan-Zada a családja szerint csak egy éve lett szélsőségesen vallásos. Nem volt hajlandó részt venni a gázai kivonulás végrehajtásában sem – még azt is megtagadta, hogy segítsen felállítani egy sátortábort Re”im kibuc közelében a kivonulók számára. Emiatt katonai börtönbe zárták, majd dezertált – pontosabban június közepe óta nem tért vissza az eltávozásról. A családja figyelmeztette is a hadsereget, hogy fegyvert visel, és félő, hogy azt használni is fogja, mert teljesen össze volt zavarodva. „Mindennap látta a terrortámadásokat. Mindennap hallotta, hogy evakuálnak minket, kiűznek az otthonunkból. Mit tehetett volna” – kérdezte kétségbeesve 21 éves bátyja, Itai.

A család azt szerette volna, ha Edent katonai temetőben, de ceremónia nélkül temetik el, ezt azonban Saul Mofaz védelmi miniszter nem engedélyezte, mondván, hogy nincs helye az elesett katonák mellett. A Haarec szerint Eden a Sin Bét által felrajzolt zsidó terrorista „prototípusa” volt. Nem csupán Kahane követőivel állt kapcsolatban, hanem a Revava mozgalommal is, amely néhány hónapja nagyszabású tiltakozó megmozdulást tervezett a Templom-hegyre. A belbiztonsági szolgálat a zsidó terroristák négy típusát különbözteti meg. Az első csoportba tartozók célpontja mindenki, aki közvetve vagy közvetlenül felelős zsidók haláláért. A másodiké minden arab, akinek a léte „veszélyezteti” a zsidó életteret. A harmadik típus elrettentésnek szánja a terrort. Eden a negyedik csoportba tartozott, amelynek a célja egy politikai terv – adott esetben a gázai kivonulás – megakadályozása.

MH-összeállítás

Comments are closed.


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:51 Stack trace: #0 /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(658): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/jatahu/pu...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('synced') #2 {main} thrown in /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 51