Forrás: NOL

Saron terrorcselekménynek nyilvánítaná a támadást

Munkatársunktól, 2005. augusztus 6. 00:00

Húszezren vettek részt Sefáramban az áldozatok temetésénKép: REUTERS – Nir Elias Megtörtént az, amitől az izraeli titkosszolgálat a leginkább tartott: tegnapra kiderült, hogy egy dezertőr izraeli katona lőtte agyon a négy izraeli arabot, és sebesített meg huszonkettőt csütörtök este egy izraeli autóbuszon az északi Sefáram városában. A támadót a helyszínen agyonverte a busz köré összesereglett több száz fős tömeg.

Izraeli lapértesülések szerint a 19 éves katona június közepén dezertált, hogy részt vegyen a Gázai övezetből való kivonulás elleni tüntetésen. Fegyverét azonban mindvégig magánál tartotta. Eden Natan Zadát (más néven Eden Tzuberi) korábban már kétszer letartóztatták, mert a kivonulás előkészítésével kapcsolatos parancsot tagadott meg. Zada az elmúlt időben a szélsőségesek lakta ciszjordániai Tapuah telepre költözött. Mint kiderült, Zada egy az Egyesült Államok terrorista szervezetek listáján is szereplő szélsőséges zsidó szervezettel, a Kach mozgalommal is kapcsolatot tartott fenn. A rendőrség tegnap letartóztatott három 15-17 év közötti tapuahi lakost, akik feltehetően tudtak Zada szándékáról, hogy arabokat támad meg.

Húszezer ember vett részt a támadás négy áldozatának temetésén. A 23 és 21 éves lánytestvérpárt pénteken Sefáram muzulmán temetőjében temették el, míg az 56 éves buszsofőrt, és egy 55 éves utast a keresztény temetőben helyezték nyugalomra. Saul Mofaz védelmi miniszter tegnap megtiltotta, hogy Zada holttestét katonai temetőben helyezzék el. Később a merénylő szülővárosa és Tapuah telepesközösség is közölte: nem vihetik oda a holttestet.

Átcsoportosították az ország rendőri védelmét: a Gázai övezet közelében rendezett telepestüntetésre kivezényelt rendőrök egy részét tegnap az ország északi részébe helyezték át, hogy megakadályozzák az esetleges zavargásokat. Másokat a jeruzsálemi Templomhegy megerősítésére irányítottak, mert zsidó szélsőséges csoportok többször fenyegetőztek azzal, hogy felrobbantják a Templomhegyen fekvő Al-Aksza mecsetet.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök – aki korábban vérszomjas terroristának nevezte Zadát – felkérte a nemzeti biztosítóintézetet, nyilvánítsa terrorcselekménynek a támadást, hogy így a családok és a sebesültek külön anyagi támogatást kaphassanak. Saron felhívta tegnap a knesszet arab tagjait is, hogy gyors és alapos nyomozásról biztosítsa őket. Több arab képviselő szerint viszont a jobboldali politikusok és a telepesek szervezete (YESHA) inspirálják a Zadához hasonló terroristákat, és ez a merénylet nem elszigetelt incidens, hanem várható volt.

Zada szülei a hadsereget okolják, miért hagyták, hogy fiuk – aki nem rejtette véka alá ellenérzéseit a kivonulással szemben – több hétre eltűnjön fegyverével.

Comments are closed.