Forrás: Emih

Eklektikus légkör, misztikus hangulat és gyönyörű tájak. Hagyd, hogy áthasson a hely varázsa! A Pesti Jesiva hallgatói csoportja július 3.-13.-ig a jesivaképzés keretében a Szentföldre látogatott.

Nézhet az ember fotókat, filmeket, olvashat cikkeket, leírásokat, Izrael szépségét azonban csak akkor értheti meg, ha eltölt akár csak egy napot Jeruzsálemben. Nekünk alkalmunk nyílt belekóstolni Jeruzsálem életébe. Egy hétig részesei lehettünk a város nyüzsgő mindennapjainak. Jeruzsálemet nem csupán azért emelném ki a többi izraeli város közül, mert a legősibb és talán a legszebb. Akkó eklektikus légköre, Zfát és Miron világtól elszigetelt, misztikus hangulata, vagy éppen a Golán-fennsík gyönyőrű tájai után ugyancsak fantasztikus élményekkel gazdagodtunk, melyekről sokáig mesélhetnénk mindannyian. Nekem, de azt hiszem állíthatom, hogy kis csoportunk minden tagjának ugyanúgy egy fontos pluszt is jelentett Jeruzsálem. Csak ott válhat az ember részévé az Izraelben élő zsidóságnak. Amikor az ember eltölt egy kis időt a Síratófalnál, részt vesz egy minjenben, bedob egy kis levelet a Fal több ezer éves köveinek egy résébe, vagy csak egyszerűen leül egy székre, hallgatja a chászidok könyörgő imáját és hagyja, hogy áthassa a hely varázsa, szentsége – akkor érzi át igazán, hogy bár turistaként van ott, nem idegen helyen jár és bármennyire furcsa is, nem idegenek között van. Ez természetesen nem csak a Kotelnél tudatosulhat az emberben. Ugyanígy éreztem az Óváros hangos jesivái és öreg, olykor romos, mégis élettel teli zsinagógái láttán, vagy a Meá Seárim kis sikátorainak bejárása után, amikor az ember úgy érzi, Kelet-Európa stetljei csupán elköltöztek és más díszletek között léteznek tovább. Sőt, egyszerűen a piacon eltöltött és átalkudozott fél óra után úgy gondoltuk: részeivé váltunk az izraeli zsidóságnak, ha csak erre a két hétre is.

Külön érdekes volt, hogy ebben az időszakban, a gázai kivonulás előtt utaztuk körbe az országot. Sok helyen a feszültség kézzelfogható volt, míg másutt teljes nyugalom uralkodott. Az ellentét a kocsijukra, ruhájukra narancssárga, illetve kék szalagot tűzők között (ellenzők és kivonulás pártiak) olykor szinte tapintható volt. Másfelöl, miután hazajöttünk és megkérdezték, milyen hangulat uralkodik ezekben a napokban Izrael lakói közt, csak egy nagy családhoz tudtam hasonlítani, ami a nézeteltérések ellenére harmóniával és reményekkel teli. Mert bár a politika nem mondható egységesnek, Izrael népe egy célért küzd – a békéért. A híradások és újságok szörnyű konfliktusokról számot adó képsorai után csak ott, a helyszínen tapasztalhattuk, hogy milyen hamis minden ilyen tudósítás, mennyire nem adja át a valós hangulatot.

Jeruzsálemet elhagyva sem szűkölködött az út izgalmakban és élményekben. Nekem jó emlék maradt a Golán egyik völgyében végigjárt 6 órás gyalogtúra is, ahol ugyan mindenünk elázott és az út nagy részét szomjasan és éhesen lépkedve (és úszva) tettük meg, mégis utólag visszagondolva fantasztikus tájakon jártunk. Érdekes élmény volt ezen kívűl a Tel Aviv-hoz közeli Kfar Chabad, a lubavicsi chászidok kis faluja. A főként mezőgazdasággal foglalkozó faluban minden megtalálható, amire szükség van. Sőt, a lubavicsi rebbe new york-i házának pontos mását is felépítették a falu lelkes chászidjai, sajátos atmoszférát kölcsönözve ezáltal az izraeli településnek.

Én azt gondolom tehát, hogy mindenben részünk volt; vallásos és világi élményben, elmélyült tanulásban és szórakozásban, csodálatos tájakon történő kirándulásokban. Sőt, még pihenésre is. Még ha nem is túl sok. De talán ezt egyikünk sem bánta.

Nesanel

One Response to “Izrael, ahol az élő zsidóság részévé válhatsz”

  1. sofar

    Erec Izrael megjelölésére a keresztények és a muszlimok szokták a „Szentföld” megnevezést használni, hogy elkerüljék a zsidó államra való utalást.