Forrás: Magyar Rádió

A humánum napját tartották csütörtökön a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Azokra emlékeztek, akik a vészkorszak idején segítettek az üldözötteknek, bujtatták, mentették őket.

Raoul Wallenberg születésének 93. évfordulója, a humánum napja alkalmából, a „Világ Igaza” emlékéremmel kitüntetetteket köszöntötték a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban, a Holokauszt Közalapítvány rendezvényén. Azokat a bátor embereket méltatták, akik a néhai svéd diplomatához hasonlóan életük kockáztatásával mentették üldözött zsidó honfitársaikat a vészkorszak idején. Magyarországon eddig 662-en kaptak emlékérmet és emléklapot a jeruzsálemi Yad Vasem Intézettől.

Székely Gábor, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke a Talmudból idézett, amikor Raoul Wallenberget és társait méltatta. Ha valaki egy embert ment meg, az egész világot menti meg – mondta, majd arról beszélt, hogy a bátorság akkor igazán bátorság, ha valaki úgy cselekszik, hogy közben a tettei következményeit is látja. Hegedűs András, a Belügyminisztérium főcsoportfőnöke szerint a múlt ismerete a jövő záloga, az elismerések a mának is szólnak, például szolgálhat az életmentők magatartása.

Szita Szabolcs történész azt mondta, hogy emberiség elleni merénylet volt a holokauszt, beárnyékolja a XX. századi történelmet, de figyelmeztetnie kell a XXI. századit. A holokausztról beszélni kell, fel kell idézni, nem lehet nem tudomást venni arról, hogy megtörtént, hogy egy gyilkos eszme jegyében emberek millióit ölték meg.

Kádár Dóra

Comments are closed.