Forrás: NOL

Hírösszefoglalónk, 2005. augusztus 4. 00:00

Az Iszlám Dzsihád harcosaiKép: REUTERS – Ibraheem Abu Mustafa Izrael szeptember 4-én kezdi meg a négy ciszjordániai zsidó település kiürítését – jelentette be tegnap a hadsereg polgári részlegének képviselője. Fuad Halhal szerint ez a kivonulás várhatóan hat napot vesz igénybe, ám felhívta a figyelmet: a hadsereget aggasztja, hogy zsidó telepesek erőszakos cselekedeteket követhetnek el palesztinok ellen. Izrael augusztus közepén kezdi meg a Gázai övezet 21 zsidó telepéből való kivonulást, Észak-Ciszjordániában négy települést számolnak fel. Az utóbbiból történő kivonulásnak eddig nem volt pontos dátuma, bár annyit tudni lehetett, hogy később kezdik a gázai evakuálásnál.

Több ezer izraeli tüntető vonult fel tegnap a Gázai övezet mellett, tiltakozásul az övezetből való kivonulás ellen. Tegnapra a tüntetők azt tervezték: az övezetben folytatják a felvonulást – ám az hetek óta lezárt terület. Szerdára virradóra több tüntetőt letartóztattak, akik beszöktek a Gázai övezetbe. A felvonulók Ofakim és Szderót helységekben sátoroztak le, az övezet határától nem messze. Szderót felé tegnap – ahogy korábban több tucatszor – palesztin fegyveresek rakétát lőttek ki, de az célt tévesztett, és egy palesztin kisfiút ölt meg. A telepesek szervezetének (YESHA) célja, hogy Ofakimból a legnagyobb övezetbeli zsidó településtömbbe, Gus Katifba vonuljanak – ezt a 15 000 fős rendőrség meg akarja akadályozni. Eközben megkezdték a Gázai övezetben lakó zsidó telepesek fegyvereinek begyűjtését. Az Iszlám Dzsihád pedig állítólag bejelentette, hogy leállítja a rakétatámadásokat izraeli célpontok ellen a kivonulás békés végrehajtására való tekintettel. A Haarec lap értesülései szerint azonban az Iszlám Dzsihád tagadta a hírt.

Ariel Saron kormányfő növelte a lelki nyomást a telepeseken, amikor a hét elején bejelentette, hogy a kiürítés előtt álló gázai és ciszjordániai zsidó telepek 8500 lakójának több mint fele kért már eddig kártalanítást az izraeli kormánytól. A jogszabályok értelmében azok a telepesek, akiket erőszakkal kell eltávolítani augusztus 17-ét követően, nem kapják meg a családonkénti 3-6 ezer dolláros költözési támogatást.

Comments are closed.