Forrás: Magyar Hírlap

Saját pénzükből kezdték meg a Kozma utcai zsidó temetőben a két hónappal ezelőtt ismeretlen tettesek által megrongált sírok helyreállítását a hozzátartozók

Csak néhány milliós állami támogatást kapott a Mazsihisz, ezért saját erőből kezdték meg a Kozma utcai zsidó temetőben megrongált sírok helyreállítását a hozzátartozók. A biztosító csak a rendőrségi nyomozás befejezése után fizet, az eljárásnak azonban távolról sincs vége, újabb információ – a nyomravezetői díj ellenére – még most sincs.

A Kozmai utcai temető őrzését a rongálás után némileg megerősítették fotó: Németh András PéterSaját pénzükből kezdték meg a Kozma utcai zsidó temetőben a két hónappal ezelőtt ismeretlen tettesek által megrongált sírok helyreállítását a hozzátartozók. Eddig csupán a Nemzeti és Kulturális Örökség Minisztériuma utalt át hárommillió forintot a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz). A biztosító csak a rendőrségi nyomozás befejezése után fizet, akkor is csupán az okozott kár töredékét. A hitközség reményei szerint a kancelláriaminisztérium is hozzájárul a felújításhoz, és magánszemélyek is jelezték adakozási szándékukat.

Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója biztosra vette, hogy nem érkezik annyi támogatás az elkülönített számlára, amennyi fedezné a teljes helyreállítási költséget. A szövetség csaknem száz hozzátartozóval folytatott egyenként tárgyalásokat. Egyikük sem hibáztatta a hitközséget, illetve a temetőt. Valamennyiüknek azt javasolták, hogy lehetőség szerint a Fővárosi Temetkezési Vállalat szolgáltatásait vegyék igénybe, mivel ők adták a legkedvezőbb felújítási ajánlatot – összesen negyvenmillió forint plusz áfa értékben.

A végső összeg ismeretében, az arányosság elvét figyelembe véve, fognak dönteni arról, hogy a saját pénzen végeztetett munkálatok árából az egyes családoknak mennyit térítenek vissza. Körülbelül egy tucat síremlék esetében nem sikerült felkutatni hozzátartozót. Ezeket a sírköveket a hitközség méltányosságból saját költségén állítja helyre.

Zoltai Gusztáv kérdésünkre hozzáfűzte, hogy lehetőségeikhez képest némileg megerősítették a félmillió négyzetméteres temetőkert őrzését. Emellett az egyik kerületi polgárőrcsoport is rendszeresen járőrözik a területen.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közben tovább nyomoz. Az összesen két és fél millió forint nyomravezetői jutalom ellenére azonban eddig nem érkezett a tettesekre vonatkozó értékelhető bejelentés. A nyomozás határidejét már kétszer meghosszabbították, de akár még tíz hónapig is eltarthat.

Gaál Zoltán

Comments are closed.