Forrás: Népszava

Politikai indíttatásból egy ilyen aljas érvelést, egy ilyen álszent dolgot elővenni, ezt felháborítónak tartom – mondta Fónagy János fideszes képviselő annak kapcsán, hogy az MSZP hétfőn azt kérte Orbán Viktor Fidesz-elnöktől, hogy kövesse meg azokat, akiket megsértett tusnádfürdői beszédével. A szocialisták szerint Orbán kijelentését csak egyfajta kódolt zsidózásként lehet érteni.

A Fidesz szerint politikai indíttatású és aljas a szocialisták kezdeményezése. Fónagy János fideszes politikus ezt annak kapcsán mondta, hogy az MSZP hétfőn azt kérte Orbán Viktor Fidesz-elnöktől, hogy egy általuk elkészített, bocsánatkérő levelezőlap aláírásával és visszaküldésével kövesse meg azokat, akiket megsértett tusnádfürdői beszédével.

Az MSZP választmányi elnöke, Simon Gábor szerint ugyanis az ellenzéki pártvezér „genetikai meghatározottságra” vonatkozó megjegyzését csak egyfajta kódolt zsidózásként lehet értelmezni. Mint megírtuk, Orbán Tusnádfürdőn azt mondta: „nekünk egy nemzeti baloldalra is szükségünk van. Sokan persze szkeptikusak, mondván, hogy különböző, hát genetikailag talán túlzás lenne mondani, inkább fogalmazzunk úgy, történelmi meghatározottság miatt ennek az esélyei csekélyek”.

Az SZDSZ frakcióvezető-helyettesések meggyőződése, hogy a Fidesz-elnök nem antiszemita, de bármikor kész arra, hogy a radikális jobboldali választók „kedvében járjon” szavazataik megszerezéséért. Eörsi Mátyás szerint Orbán nem fog bocsánatot kérni „durva” kijelentéséért.

Orbán egyébként vasárnap az MTV A szólás szabadsága című műsorában arra a kérdésre, „lehet, hogy ön antiszemita?”, azt mondta: „nem hinném. Ez egy súlyos kérdés: egy demokrata sohasem lehet antiszemita.”

Az MSZP alelnöke ezzel kapcsolatban közölte, Orbán interjújában „a haszonleső, elvek nélküli, szélkakas politika” nyilvánult meg. Újhelyi István kijelentette: egy demokrata nem gondolkozhat öt másodpercig azon, hogy antiszemita-e, azonnal „kell egyértelmű nemmel válaszolnia”.

NÉPSZAVA Online

Comments are closed.