Forrás: Népszava

„Politikai indíttatásból egy ilyen aljas érvelést, egy ilyen álszent dolgot elővenni, ezt politikusként és zsidó emberként is felháborítónak tartom” – mondta Fónagy János fideszes képviselő annak kapcsán, hogy az MSZP hétfőn azt kérte Orbán Viktor Fidesz-elnöktől, hogy egy általuk elkészített, bocsánatkérő levelezőlap aláírásával és visszaküldésével kövesse meg azokat, akiket megsértett tusnádfürdői beszédével. Az MSZP választmányi elnöke, Simon Gábor szerint ugyanis az ellenzéki pártvezér „genetikai meghatározottságra” vonatkozó megjegyzését csak egyfajta kódolt zsidózásként lehet értelmezni. Mint megírtuk, Orbán Tusnádfürdőn azt mondta: „nekünk egy nemzeti baloldalra is szükségünk van. Sokan persze szkeptikusak, mondván, hogy különböző, hát genetikailag talán túlzás lenne mondani, inkább fogalmazzunk úgy, történelmi meghatározottság miatt ennek az esélyei csekélyek”. Fónagy tegnap azt is megjegyezte, még nincs választási kampány, de az MSZP máris előveszi azt az „antiszemita lapot”, amelyről pontosan tudják, hogy nem igaz sem a Fideszre, sem Orbán Viktorra.

Az SZDSZ frakcióvezető-helyettesések meggyőződése, hogy a Fidesz-elnök nem antiszemita, de bármikor kész arra, hogy a radikális jobboldali választók „kedvében járjon” szavazataik megszerezéséért. Eörsi Mátyás szerint Orbán nem fog bocsánatot kérni „durva” kijelentéséért. Megjegyezte, hogy a magyar közéletben sok olyan kijelentés szerepel, melyeket nem lehet „közvetlenül megfogni, de rettenetes történelmi emlékeket ébresztenek, és dupla üzenetet hordoznak”. Megkerestük az MDF-et is, de nem kívánták kommentálni a történteket.

Orbán egyébként vasárnap az MTV A szólás szabadsága című műsorában arra a kérdésre, „lehet, hogy ön antiszemita?”, azt mondta: „nem hinném. A napokban, talán két-három hete jártam Izraelben, például ott ezt nem mondták. De ha komolyan vesszük a kérdést (…), és vegyük komolyan, hiszen ez egy súlyos kérdés, akkor azt tudom mondani, hogy egy demokrata sohasem lehet antiszemita. A két dolog kizárja egymást.”

Az MSZP alelnöke ezzel kapcsolatban közölte, Orbán interjújában „a haszonleső, elvek nélküli, szélkakas politika” nyilvánult meg. Újhelyi István kijelentette, a Fidesz-elnök „kerek öt másodpercig” gondolkozott azon, mit válaszoljon arra a kérdésre, hogy antiszemita-e, majd csak annyit tudott mondani, „nem hinném”. Egy demokrata nem gondolkozhat öt másodpercig azon, hogy antiszemita-e, azonnal, belső meggyőződésből „kell egyértelmű nemmel válaszolnia” – tette hozzá. Elvárják, hogy a Fidesz elnöke az MSZP által készített levelezőlap visszaküldésével kövesse meg azokat, akiket megsértett – hangsúlyozta Újhyelyi.

Népszava-információ

Comments are closed.