Forrás: NOL

Rab László, 2005. augusztus 3. 00:00

Orbán Viktor a baloldalt bíráló tusnádfürdői beszéde során Kun Béla és Rákosi Mátyás mellett azért nem említette Kádár Jánost, mert Kádárról a magyar emberek jelentős részének elsősorban nemaz 56-os forradalom leverése és az orosz csapatok behívása jut eszébe.

Ezért használta az „56 leverői” kifejezést. Mindezt Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője mondta tegnap, amikor azt kértük, ha elhárítják a szocialisták kódolt zsidózást sérelmező vádját, adják meg a szöveg autentikus értelmezését. Révész azt is elmondta: nem tartotta elszólásnak Orbánnak azt a kijelentését, amelynek középpontjában a „genetikailag” kifejezés állt.

Amikor a szóvivőt arról kérdeztük, mit jelent a politikai értelemben vett szövegkörnyezetben a köztudomásúlag zsidó Rákosi és Kun Béla neve mellett említett „genetikailag” kifejezés a mai baloldalra vonatkoztatva, Révész azt felelte: nem azt, amit az MSZP és a baloldali orgánumok kiolvasnak belőle. Majd hozzátette: amikor Magyarországon a baloldal hatalomra került, sosem volt számára fontos a nemzeti kérdés. A mai MSZP nem az Ady és Móricz által fémjelzett népi-nemzeti értékeket vállaló baloldal örököse. Orbán Viktor éppen arról beszélt: lát esélyt arra, hogy rövid időn belül a magyar baloldal valódi nemzeti fordulatot képes végrehajtani.

Fónagy János fideszes képviselő, aki hétfőn nem utolsósorban zsidó voltát is említve erős szavakkal tiltakozott az MSZP vádja ellen, most visszafogottan nyilatkozott. Az Orbán-kormány közlekedési és vízügyi minisztere nem tartja ugyan szerencsésnek a „genetikailag” kifejezés használatát, de nem is tulajdonít neki értelmezendő jelentőséget. Nem szerencsés szerinte, hogy egy kétórás beszédből ezt most kiragadják. A kérdés az, jegyezte meg, hogy egy félresikerült mondat felhasználásával „le lehet-e engem – akinek családja megszenvedte 1944-45-öt – antiszemitázni”. Majd hozzátette: gondolja, hogy ha csak apró jelét tapasztaltam volna Orbán Viktor környezetében az antiszemitizmusnak, szerepet vállaltam volna a kormányában? Orbánt tizenhét éve ismerem, mi sem áll tőle távolabb, mint az, amit most ellenfelei konstruálnak.

Fónagy értelmezésétől stílusában mindenképpen elüt a Kereszténydemokrata Néppárt kemény hangú közleménye. Ebben Semjén Zsolt elnök (a parlamentben a Fidesz frakciójának tagja) felkérte a „hisztériakeltőket” a tárgyilagos vitára.

A mondat

„Nekünk egy nemzeti baloldalra is szükségünk van. Sokan persze szkeptikusak, mondván, hogy különböző, hát genetikailag talán túlzás lenne mondani, inkább fogalmazzunk úgy, történelmi meghatározottság miatt ennek az esélyei csekélyek.”

Comments are closed.