Forrás: NOL

Simon Gábor szerint kódolt zsidózás hangzott el Erdélyben

Munkatársunktól, 2005. augusztus 2. 00:00

Sajtótájékoztatón játszották le Orbán nagy nyilvánosság előtt elhangzott tusnádfürdői mondataitKép: MTI – Oláh Tibor Bocsánatkérésre szólította fel Orbán Viktort az MSZP, mert kódolt zsidózásnak tartják a Fidesz elnöke által a baloldal genetikai meghatározottságáról mondottakat.

Az MSZP felszólította Orbán Viktort, hogy egy levelezőlap visszaküldésével kövesse meg azokat, akiket megsértett tusnádfürdői beszédével – közölte hétfőn Simon Gábor, a párt országos választmányának elnöke. A politikus szerint a Fidesz elnökének a baloldal „genetikai meghatározottságára” vonatkozó megjegyzését csak kódolt zsidózásként lehet értelmezni.

A szocialisták arra kérik Orbán Viktort, hogy az általuk készített levelezőlapot aláírva küldje vissza az MSZP-frakcióhoz.

Simon sajtótájékoztatón játszotta le a felvételt, amelyen Orbán az erdélyi Tusnádfürdőn azt mondta: „nekünk egy nemzeti baloldalra is szükségünk van. Sokan persze szkeptikusak, mondván, hogy különböző, hát genetikailag talán túlzás lenne mondani, inkább fogalmazzunk úgy, történelmi meghatározottság miatt ennek az esélyei csekélyek”.

Miféle genetikai meghatározottságról beszélt a Fidesz elnöke, tudakolta Simon Gábor. Feltette a kérdést: csak nem azt a sort folytatta, amelyben az országra rontó baloldal képviselőjeként megemlítette Kun Bélát, Rákosi Mátyást, de Kádár Jánost nem. Hozzátette: lehet, hogy azért nem, mert nem illik bele az általa vázolt genetikai sorba. Az MSZP által készített levelezőlapon ez olvasható: „Én, Orbán Viktor, a Fidesz elnöke ezúton követem meg mindazokat, akiknek hazafiságát tusnádfürdői beszédemmel kétségbe vontam, akiket kirekesztettem a nemzetből és megbélyegeztem.”

Politikusként és zsidó emberként is felháborítónak tartom a szocialisták felvetését, közölte az MTI-velFónagy János fideszes képviselő. Szerinte politikai indíttatásból aljas érvelést, álszent dolgot vett elő az MSZP. Arra a kérdésre, hogy félreérthető volt-e a Fidesz elnökének említett mondata, Fónagy azt mondta: Ha korrekt akar lenni a válaszom, igen, öt nevet kellett volna mondani, vagy egyet sem, kettőt mondott, nem volt szerencsés”. Hozzátette: a beszéd fél mondatát kiragadta és nagy rosszindulattal értelmezi az MSZP. Emlékeztetett rá, hogy az Orbán-kabinet alatt vezették be a holokauszt kötelező oktatását az iskolákban, akkor kezdték meg a holokauszt emlékmúzeum építését, Orbán pedig nemrégiben tett látogatást Izraelben.

Arra nincs esély, hogy Orbán aláírja a szocialisták levelezőlapját. A maga részéről szinte nyilvános visszakozásként értékelhető azonban, hogy az MTV A szólás szabadsága című műsorában a genetikai meghatározottság értelmezését is érintő kérdésre válaszolva azt mondta, hogy máskor jobb lesz óvatosabban fogalmaznia, és kijelenette, nem nevezhető demokratának, aki antiszemita.

Korábban Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője elszólásról beszélt az ügyben, később a szocialisták rosszindulatú interpretációjáról. A Fidesz részéről eddig még nem adtak fogódzókat a közvélemény számára ahhoz, hogy ha nem a szocialisták módján, akkori miként kell értelmezni a baloldal genetikai meghatározottságára vonatkozó fordulatot.

Comments are closed.