Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. augusztus 1. 17:51

Százharminc zsidó rabbi elhatárolta magát attól a bírálattól, amelyet az izraeli külügyminisztérium fogalmazott meg júliusban a római pápával szemben.

A New Yorkban bejegyzett Egyengesd az utat (Pave the way) alapítvány a Szentszékhez intézett és hétfőn Rómában ismeretessé vált levelében felszólította Ariel Saron kormányát, hogy a megállapodásnak megfelelően mélyítse el kapcsolatait a Szentszékkel. A vallások közötti megértést szorgalmazó alapítvány szerint XVI. Benedek pápa már bíborosként is soha nem mulasztotta el a zsidó ügy támogatását. Az alapítványi elnök, Jerry Krupp kijelentette: elhatárolják magukat az izraeli külügyminisztériumnak a tagság körében értetlenséget és megütközést kiváltó egyes állításaitól. „Meggyőződésünk, hogy a pápa maximális módon támogatja a zsidó népet és Izrael államot.”

Jeruzsálem azt kifogásolta, hogy a Szentszék által kiadott, a terrorizmust elítélő nyilatkozat nem emlékezett meg külön a palesztin terror zsidó áldozatairól. Krupp szavai szerint a külügyi reagálás kárt okozhat a Vatikán és a zsidóság, illetve Izrael közötti kapcsolatoknak. Krupp alapítványa még január közepén egy általánános kihallgatás során köszönetet mondott II. János Pál pápának azért a szerepért, amelyet a zsidó-keresztény párbeszédért vállalt – emlékeztet a Kathpress osztrák katolikus hírügynökség.

Izrael korábbi askenázi főrabbija is bírálta a Vatikán ellen irányuló jeruzsálemi támadást. Israel Meir Lau szerint, akit a hétfői olasz lapok idéztek, XVI. Benedek pápa hitelt érdemlő személyiség. Nem szabad őt ellenségként feltüntetni, ez indokolatlan volna. Lau megítélése szerint a Szentszék és Izrael kapcsolatai „igen kényesek”, tévedés volna veszélybe sodorni őket.

„Álválságnak” minősítette a vatikáni-izraeli vitát David Jaeger Ferenc-rendi atya, aki maga is zsidó származású. Az AsiaNews missziós sajtószolgálatnak adott nyilatkozaában kifejtette, hogy szerinte voltaképpen nem is a terrorizmusról és az elmaradt vatikáni bírálatról van itt szó. A valódi ok a régóta esedékes és akadozva haladó kétoldalú tárgyalások gazdasági és államjogi kérdésekről. A vegyes munkacsoportnak július 25-én kellett volna újra összeülnie. A vitával a jeruzsálemi külügyminisztérium diplomatái az összejövetel elmaradásáról akarták elterelni a figyelmet a ferences atya szerint.

(MTI)

Comments are closed.