Forrás: NOL

Feldmájer Péter néhány szavazattal megelőzte Tordai Pétert

Czene Gábor, 2005. augusztus 1. 00:00

Szoros küzdelemben Feldmájer Péter győzött a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége vasárnapi elnökválasztó közgyűlésén. Az új elnök a szervezet vallási jellegét szeretné erősíteni.

Lesz botrány, vagy nem lesz botrány? A folyosón elcsípett szövegfoszlányokból kiindulva ez a kérdés legalább anynyira izgatta a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) rendkívüli közgyűlésének résztvevőit, mint az, hogy kit választanak elnökké.

Érthető, hisz a nem egészen két hónapja hamarjában összehívott legutóbbi közgyűlés – ahol is Heisler András elnök bejelentette lemondását – kissé viharosra sikeredett. A most vasárnapi ülésen a levezető elnökök úgy gondolhatták, talán jobb megelőzni a bajt: többször is arra kérték a jelenlévőket, hogy tartózkodjanak a közbekiabálásoktól és egymás sértegetésétől. A figyelmeztetések ezúttal fölöslegesek voltak. A választás nyugodt légkörben kezdődött, és botrány nélkül ért véget.

Előre tudni lehetett, hogy a poszt elnyerésére ketten esélyesek, méghozzá két korábbi elnök: Feldmájer Péter és Tordai Péter. Jelölést kapott még a pécsi Krausz István és a szegedi Lednitzky András is, előbbi azonban elhárította a felkérést. Visszalépését azzal indokolta, hogy az elnöki tisztség betöltéséhez olyan személyre van szükség, aki állandóan a fővárosban tartózkodik.

Feldmájer Péter programbeszédében békés munkát és nyíltságot ígért, de azt is világossá tette, hogy megválasztása esetén nem lesznek földindulásszerű változások a Mazsihisz életében. Kellenek ugyan reformok – állapította meg -, ám az a szervezet, amely folyamatosan a reformok lázában ég, nem tudja ellátni feladatát.

Lednitzky András felszólalásáról sem lehet azt állítani, hogy hemzsegett volna a konkrétumoktól, Tordai Péter viszont mindent bevetett: a vidéki zsidó temetők helyzetét éppen úgy szóba hozta, mint azt a tervet, hogy a lehető legtöbb boltban legyen kóser sarok. Tordai érezhetően a rabbik támogatását igyekezett megnyerni ahhoz, hogy – mint mondta – a szövetséget kivezesse a válságból.

Az első fordulóban Feldmájer 39 szavazatot kapott, Tordai 33-at, Lednitzky csupán tízet. Mivel egyiküknek sem sikerült megszereznie a voksok több mint felét, következett a második forduló. Ebben már csak a két esélyes jelöltre lehetett szavazni: a különbség csökkent ugyan, de Feldmájer Péter végül 43-40 arányban legyőzte vetélytársát. (Az első fordulóban két, a másodikban egy olyan küldött akadt, aki a szavazólapon szereplő valamenynyi jelölt nevét áthúzta.)

Beigazolódott a papírforma, a legtöbben erre számítottak: szoros küzdelemre és Feldmájer győzelmére. Az új elnök első nyilatkozatában azt ígérte, hogy – például a költségvetés átcsoportosításával – erősíteni fogja a Mazsihisz vallási jellegét, de úgy, hogy a szövetség vonzóvá váljon a „nem szigorúan” vallásos életet élő zsidók számára is. Feldmájer Péter számít azokra a vallásos zsidó szervezetekre is, amelyek nem tagjai a Mazsihisznek. A magyarországi zsidóság elemi érdeke, hogy az összes vallásos zsidó összefogjon a közös cél, a vallási tradíciók szerepének növelése érdekében – jelentette ki. Az elnök hangsúlyozta, hogy az egyéni kárpótlás már lezárult, de a zsidóság közösségi kárpótlása még nem történt meg. A Mazsihisz erről nem mondhat le, de tekintettel kíván lenni az ország teherbíró képességére.

Comments are closed.