Forrás: Népszava

A titkosszolgálati jelentéseknek ab ovo nem szabad hinni, az állambiztonsági szolgálatoknak pedig a legkevésbé – nyilatkozta lapunknak Varga László történész. A szakértőt az után kérdeztük, hogy lapunk korábban megírta, a Fidesz elnökének honlapján látható 1987-ből származó titkosszolgálati jelentés szerint Varga Tamást (a Fidesz egykori gazdasági tanácsadóját, akit pénteken előzetes letartóztatásba helyeztek) „Orbán gyűlöli, mert zsidó a származása”. A dokumentum a Szolnok Megyei Rendőrfőkapitányság III/III-as osztályán készült. A Fidesz-elnök minden olyan jelentést kirakott honlapjára, ami róla, illetve feleségéről, Lévai Anikóról készült – mondta korábban lapunknak a párt szóvivője. Révész Máriusz úgy vélte, az egykori szolgálatok jelentéseinek valóságtartalma több ponton is megkérdőjelezhető, elég ha csak a jelentésben szereplő „Ráder János” (Áder János lehetett valójában) névre gondolunk.

Varga László szerint nem lehet tudni, hogy egy ilyen iratnak mennyi az igazságtartalma, ezért se pro, se kontra nem lehet belőle következtetéseket levonni. Hangsúlyozta, hogy az ilyen iratok „torz tükröt” jelentenek, sokszor az úgynvezett „bomlasztásért”, emberek összeugrasztásáért születtek. Ez a gyakorlatban azt jelentette – tette hozzá -, hogy a jelentésben leírtakat kiszivárogtatták, az érintettek tudomására hozták.

Révész Máriusz szerint egyébként lapunkat minősíti, ha a titkosszolgálati jelentéseket idézi. Arra azonban nem kaptunk tőle magyarázatot, hogy, ha nem a valóság szerepel a dokumnetumban, akkor ezt Orbán miért nem jelezte. Révész annyit közölt, hogy Orbán minden iratot kommentár nélkül hozott nyilvánosságra.

Az MSZP szóvivője szerint a legegyeszerűbb mód arra, hogy kiderüljön, a jelentésben foglaltak igazak-e, ha megkérdezzük Orbán Viktort, mondott-e ilyesmit 1987-ben. Nyakó István lapunknak azt mondta, ha a Fidesz elnöke igennel válaszol, és kiderül, hogy Orbán akkor antiszemita kijelentést tett, azonnal távoznia kell a közéletből. Megjegyezte azt is, hogy a titkosszolgálatok 1987-ben nem arra gyártottak iratokat, hogy azok 2005-ben valakinek a politikai pályában problémákat okozzon. A jelentéseket valóban titkosnak szánták, nem számítottak arra, hogy azok valaha is napvilágra kerülnek – tette hozzá Nyakó.

Számos probléma van Orbán Viktorral, akinek politikai nézetei sok szempontból elfogadhatatlanok, de szégyenteljes dolog ezzel a nyilatkozattal bemártani – mondta lapunknak az SZDSZ ügyvivője. Pető Iván közölte, bár a szöveget nem látta, a titkosszolgálatnak nem kell hinni, hiszen számos esetben manipulálni akartak. A politikus a jelentésnek nem tulajdonít jelentőséget. Ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy Orbán Viktor tekintélyét egy ilyen kijelentéssel próbálják meg aláásni.

Népszava-információ

Comments are closed.