Forrás: NOL

Munkatársunktól, 2005. július 25. 00:00

Saron: Izrael keményen visszaüt

Izrael keményen visszaüt, ha katonáit vagy telepeseit támadás éri palesztin fegyveresek részéről a jövő hónapban esedékes gázai kivonulás alatt, illetve után – jelentette ki tegnap Ariel Saron izraeli miniszterelnök. A kormányfő elmondta: az előző nap nála járt Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel is közölte, hogy a hadsereg korábban nem alkalmazott, kemény módszerekkel válaszol, ha ilyen támadás éri az izraelieket. Saron kijelentése néhány órával azután hangzott el, hogy palesztin fegyveresek a Gázai övezetben egy autóra támadtak, megölve benne két izraelit. Mahmud Abbasz palesztin elnök elítélte a merényletet, és a gyilkosságot a valamennyi palesztin irányzat által Kairóban elfogadott tűzszünet megsértésének nevezte. (MTI)

Huszonkét áldozat Bagdadban

Legalább 22 halottja és 30 sebesültje van a tegnapi bagdadi öngyilkos merényletnek, amelynek célpontja egy rendőrőrs volt. A támadó egy robbanóanyaggal teli teherautót robbantott fel az iraki főváros délkeleti, Mastal nevű kerületében, nekivezetve járművét a rendőrőrs körüli korlátoknak. A detonáció két tucat rendőrautót felgyújtott, több környékbeli üzlet is megrongálódott. Az elmúlt hónapokban az iraki lázadók megsokszorozták támadásaikat a rendőrség és más biztonsági erők ellen, hogy még jobban destabilizálják az országot. (MTI)

Robbantás egy isztambuli kávéházban

Pokolgép robbant szombat este egy isztambuli kávéháznál, a detonációban hárman megsebesültek. A sérültek egyike egy holland turista, a másik kettő a kávéház török alkalmazottja. A rendőrség egyelőre nem tudta kideríteni, hogy távirányítású vagy időzített robbanószerkezet lépett-e működésbe. (MTI)

Az ETA mellett tüntettek Spanyolországban

ETA-szimpatizánsok engedély nélküli tüntetését oszlatta fel a baszkföldi rendőrség a hét végén az észak-spanyolországi San Sebastianban. A háromszáz fős megmozduláson a Batasuna betiltott baszk párt számos tagja vett részt. A tüntetést a közelmúltban elhunyt Imanol Gomeznek, az észak-spanyolországi Baszkföld és a délnyugat-franciaországi baszkok lakta területek elszakadásáért küzdő ETA fegyveres szervezet tagjának emlékére tartották. Gomez múlt szerdán vesztette életét, amint az őt üldöző francia csendőrök elől menekült gépkocsival. (MTI)

Comments are closed.