Forrás: Magyar Rádió

Egyiptomban a nem végleges veszteséglista szerint 88 ember, köztük 9 külföldi vesztette életét a sarm-es-sejki merényletsorozatban. A sebesültek számát kétszázra becsülik, magyar áldozatról nem érkezett jelentés.

Az áldozatok többsége egyiptomi, de külföldiek is vannak mind a halottak, mind a sebesültek között. Az elhunytak között eddig két brit, két olasz, egy-egy ukrán, orosz, holland, cseh, illetve izraeli állampolgárt találtak. 30 holttestet még nem sikerült azonosítani.

A vérfürdőt állítólag egy, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kapcsolódó csoport hajtotta végre, de ezt hivatalosan még nem erősítették meg. A Vörös tenger menti üdülőkörzet kormányzója szerint a merényleteket öngyilkos terroristák hajtották végre autóbombával, illetve bőröndbe rejtett pokolgéppel.

A Naama-öbölben a Ghazala Gardens 176 szobás, négycsillagos hotelt a szerkezetek egyszerűen a levegőbe röpítették, szemtanúk szerint teljesen lerombolták azt. Egy másik bomba Sarm-es-Sejk piacán robbant, ahol rengeteg turista nézelődött. Az üdülőhely egyik orvosa arról számolt be, hogy sok a súlyos sérült és az életveszélyes sebesült. A kairói repülőtéren fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe.

Izraelben a külügyminisztérium rendkívüli ügyeletet nyitott, mivel becslések szerint, a figyelmeztetések ellenére körülbelül 10 ezer izraeli nyaral a közeli Sínai-félszigeten. A budapesti Külügyminisztérium nem tud magyar áldozatról vagy sebesültről. Ennek ellenére a tárca újraindította válságkezelő központját, amely a 458-3500 budapesti telefonszámon érhető el. A válságstáb ügyeletvezetője, Szabó Ferenc a Magyar Rádiónak elmondta, még nem fejeződött még be minden vizsgálat, ám a kint lévő magyarok döntő része szervezett csoportos utazáson vesz részt. Az irodáktól kapott tájékoztatás szerint mindenki jól van.

Az egyénileg kiutazott állampolgárokkal folyamatosan veszik fel a kapcsolatot, már többen visszajeleztek, hogy minden rendben velük. A magyar turisták többsége egyelőre nem jelezte, hogy a tervezettnél hamarabb hazatérne. A Külügyminisztérium ugyanakkor folyamatosan egyeztet a többi uniós országgal az esetleges egyiptomi utazási tilalomról, egyelőre azonban nincs szó ilyen tiltásról. Szabó Ferenc mindazonáltal fokozott körültekintésre és óvatosságra intette a térségbe utazókat.

A világ vezető politikusai szinte egybahangzóan ítélik el a hajnali egyiptomi véres merényleteket. Mádl Ferenc köztársasági elnök Hoszni Mubarak államfőnek írt részvéttáviratot. Kofi Annan, ENSZ-főtitkár fájdalmát és dühét hangoztatta. A térségben tárgyaló Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter esztelen terrortámadásokról beszélt. Vlagyimir Putyin orosz elnök a nemzetközi terrorizmussal szembeni összefogását szorgalmazta. Joschka Fischer német külügyminiszter álnok és kegyetlen tettesekről szólt közleményében. XVI. Benedek pápa mély fájdalommal és szomorúsággal reagált a történtekre. Izrael katonai mentőalakulatokat ajánlott fel.

Egyiptomban a muszlim fundamentalista mozgalmak az elmúlt években már többször elkövettek turisták elleni akciókat. Legutóbb tavaly októberben robbantottak fel egy szállodát az egyiptomi-izraeli határnál.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.