Forrás: MNO

Orbán Viktor kedden reggel egy televíziós műsorban közölte: először konzultál Boross Péter volt kormányfővel, s azután hoz végleges döntést arról, részt vesz-e az elmúlt tizenöt év kormányfőinek találkozóján. Az Izraelben tartózkodó Orbán kedden meghatározó izraeli vezetőkkel találkozott. Elsőként Benjamin Netanjahu izraeli pénzügyminiszterrel folytatott megbeszélést.

Orbán Viktor kedden reggel egy televíziós műsorban közölte: először konzultál Boross Péter volt kormányfővel, s azután hoz végleges döntést arról, részt vesz-e az elmúlt tizenöt év kormányfőinek találkozóján, amelynek kezdeményezését a kormányfő jelentette be hétfőn a parlamentben. Az Izraelben tartózkodó Fidesz-elnök ezt telefonon közölte a Nap-kelte keddi adásában.

Miután a riporter közölte, hogy Boross Péter hétfőn azt mondta, csak akkor megy el, ha mindenki ott lesz, elmondta: ha hazamegy, megbeszéli Boross Péterrel, és utána fogok adni majd végleges választ – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök meghívására korábban igent mondott Medgyessy Péter és Horn Gyula, Boross Péter pedig közölte, elmegy, ha minden volt kormányfő ott lesz.

Gyurcsány Ferenc hétfői napirend előtti felszólalásában arra kérte az elmúlt tizenöt év miniszterelnökeit, hogy közösen üljenek össze, és beszéljék meg, mi a dolga Magyarországnak az Európai Unióban, és tegyenek javaslatokat, hogy mivel segíthetnek Európán. Magyarországnak nem lehet passzív szerepe az unióban, ezért kezdeményezni, tárgyalni kell – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor Izraelben

Látogatásának harmadik napján Orbán Viktor meghatározó izraeli vezetőkkel találkozott. Elsőként az izraeli pénzügyminiszterrel folytatott megbeszélést. Találkozott Benjamin Netanjahu pénzügyminiszterrel, akiről újságírói kérdésre Orbán Viktor elmondta, hogy a híresztelésekkel szemben nem akar kilépni a kormányból, ezt ellenfelei terjesztik róla. Netanjahu közölte, hogy végig fogja csinálni azokat a gazdasági reformterveket, amelyekbe belevágott, és amelyeknek az eredményei láthatók – mondta a Fidesz elnöke.

Hozzátette: a Netanjahuval folytatott megbeszélésen a gazdasági kérdések álltak a középpontban. Bennünket nagyon érdekelnek az izraeli reformok. Magyarország hasonló cipőben jár most, mint két-három évvel ezelőtt járt az izraeli gazdaság, ugyanazok a problémák, a költségvetés hiánya óriási, külkereskedelmi deficit van, a munkanélküliség fölfele megy, a növekedés csökkent és így tovább, tehát könnyű felfedezni a hasonlóságokat. Érdekelt bennünket, hogy azok az egyébként világra szóló eredmények, amelyeket az elmúlt két évben Benjamin Netanjahu elért, mint pénzügyminiszter, milyen irányokból, milyen ötletekből, milyen forrásokból táplálkoztak. Örömmel látom a hasonlóságokat, hiszen itt is egy radikális adócsökkentés vezetett végül is ki a bajból. (Radikális adóreformra a következő évben nem kerül sor – ezt ma reggel közölte Veres János pénzügyminiszter az AmCham keddi reggelijén – a szerk.)

A nap folyamán még szerepel egy találkozó Tom Lapiddal, az izraeli ellenzék magyar származású vezetőjével és Ruben Livlinnel, az izraeli parlament elnökével.

Orbán Viktor korábban Jeruzsálemben ellátogatott a keresztény szent helyekre, majd találkozott a helyi magyar szellemi élet fontosabb személyiségeivel, és a két ország gazdasági kapcsolataiban is fontos szerepet játszó üzletemberekkel vacsorázott.

A Fidesz elnöke és kísérete felkereste Herzl Tivadar síremlékét, majd a Jad Vasem holokauszt-emlékmúzeumot, s koszorút helyezett el az áldozatok emléksátrába. Orbán Viktor azt javasolta, hogy Esterházy Jánost is fogadja be a Jad Vasem holokauszt múzeum a Világ Igazai közé. A Fidesz elnöke emlékeztetett arra, hogy Esterházy volt az egyetlen parlamenti képviselő Szlovákiában, aki a zsidótörvények ellen szavazott.

A volt miniszterelnök tárgyalt Szilvan Salom izraeli külügyminiszterrel is. Orbán Viktor kijelentette: a Fidesz szerint a magyar külpolitikának közre kell működnie abban, hogy Izrael megkapja a nemzetközi garanciákat állami létezéséhez. A találkozón európai kérdésekről is beszélgettek, valamint a francia és a holland népszavazás utáni Európa fejlődési irányáról, de szó esett az antiszemitizmus kérdésköréről is, illetve arról, hogy ez miként jelenik meg Közép-Európában. Szóba kerültek gazdasági kérdések, az izraeli-magyar kapcsolatok jövője, a további beruházások is. (radio.hu, klubradio.hu, hirado.hu, MNO)

Comments are closed.