Forrás: MNO

Izraelbe látogatott Orbán Viktor. A volt miniszterelnök azt javasolta, hogy Eszterházy Jánost is fogadja be a Jad Vasem holokauszt múzeum a Világ Igazai közé. A Fidesz elnöke ma megbeszélést folytatott Szilvan Salom izraeli külügyminiszterrel, és helyi magyarokkal is találkozott.

Négynapos hivatalos látogatásra Izraelbe érkezett Orbán Viktor. A Fidesz elnöke több vezető izraeli politikussal tárgyal. Látogatása első napján Jeruzsálemben ellátogatott a keresztény szent helyekkre, majd találkozott a helyi magyar szellemi élet fontosabb személyiségeivel, végül a két ország gazdasági kapcsolataiban fontos szerepet játszó üzletemberekkel vacsorázott.

A Fidesz elnöke és kísérete felkereste Herzl Tivadar síremlékét, majd a Jad Vasem holokauszt-emlékmúzeumot, s koszorút helyezett el az áldozatok emléksátrába. Orbán Viktor azt javasolta, hogy Eszterházy Jánost is fogadja be a Jad Vasem holokauszt múzeum a Világ Igazai közé. A Fidesz elnöke emlékeztetett arra, hogy Eszterházy volt az egyetlen parlamenti képviselő Szlovákiában, aki a zsidótörvények ellen szavazott.

A volt miniszterelnök tárgyalt Szilvan Salom izraeli külügyminiszterrel is. Orbán Viktor kijelentette: a Fidesz szerint a magyar külpolitikának közre kell működnie abban, hogy Izrael megkapja a nemzetközi garanciákat állami létezéséhez. A találkozón európai kérdésekről is beszélgettek, valamint a francia és a holland népszavazás utáni Európa fejlődési irányáról, de szó esett az antiszemitizmus kérdésköréről is, illetve arról, hogy ez miként jelenik meg Közép-Európában. Szóba kerültek gazdasági kérdések, az izraeli-magyar kapcsolatok jövője, a további beruházások is. (radio.hu, klubradio.hu)

Comments are closed.