Forrás: Népszava

Nemcsak Magyarországon váltott ki széles körű felháborodást a Kozma utcai zsidó temető meggyalázása: a példátlan méretű vandál pusztítás híre az izraeli médiában megelőzte a gázai eseményekről szóló tudósításokat. Eközben szinte alig rendelkezik használható információval a rendőrség a feltételezett elkövetőkről, csak annyi biztos, hogy többen voltak. A Mazsihisz egymaga képtelen rendbehozni a 132 megrongált sírt.

Elkészült a rendőrség első jelentése a Kozma utcai zsidó temetőben szerda hajnalban felfedezett sírrongálásról, ám abban értesüléseink szerint alig olvasható olyan konkrét megállapítás, melynek nyomán akár csak körvonalazni lehetne az elkövetőket. Úgy tudjuk, a jelentés csak a helyszíni szemle megállapításait rögzíti, bizonyítékokról és éretesülésekről, melyen elindulva a rendőrség a sírgyalázók nyomára bukkanhatna, nincs szó.

A helyszíni szemlén ujjnyomokat és lábnyomokat valamint DNS-mintákat tudtak rögzíteni a nyomozók, és arra a következtetésre jutottak, hogy minden bizonnyal több elkövető járt a temetőben – mondta el lapunknak a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársa. Csontos Stefánia hozzátette: több lakossági bejelentés is érkezett, ezek értékelése még tart. Összesen 132 sírt rongáltak meg.

Tóth Gábor, a BRFK főkapitányának bűnügyi helyettese a Magyar Televízió ESTE című műsorában szerdán közölte: nem találtak egyértelmű jelet, hogy valóban rasszista megmozdulás lett volna a háttérben, de nem zárják ki ennak lehetőségét sem. Hozzátette: a sírgyalázók akár három év szabadságvesztést is kaphatnak rongálás és kegyeletsértés miatt.

Csütörtökön már látogatható volt a temető, noha az összetört sírok felmérése még tart – mondta el lapunknak a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ügyvezető igazgatója, Zoltai Gusztáv. Egyébként a sírkert 10-12 parcellájában történt rongálás. Érdeklődésünkre elmondta: a pontos kárösszesítés még nem készült el, ám az biztos, hogy a helyreállításra nincs elég pénze a hitközségnek, ezért állami segítséget fognak kérni.

NÉPSZAVA Online

Comments are closed.