Forrás: Híradó

Sírokat rongáltak meg a Kozma utcai zsidótemetőben – Az MSZP-s Donáth László alantas gaztettnek, a fideszes Orbán Viktor pedig az emberi méltóság lábbal tiprásának nevezte az esetet

Bozóki András kulturális miniszter és Lamperth Mónika belügyminiszter szerdán délután felkeresi a Kozma utcai zsidótemetőt. A látogatás célja, hogy a miniszterek személyesen tájékozódjanak a rongálás okozta károkról – közölte a NKÖM sajtóirodája.

Mintegy százharminc sírt rongáltak meg a Kozma utcai zsidótemetőben, a sírköveket felborították, illetve összetörték. A tettet a politikusok párt kötődésüktől függetlenül elitélik. Donáth László szocialista politikus a sírgyalázást a legalantasabb gaztettek közé sorolta, míg Orbán Viktor az emberi méltóság lábbal tiprásának nevezte. Demszky Gábor pedig egymillió forintot ajánlott fel annak, aki információkkal szolgál a sírrongálásról.

Bozóki András mélységesen elítélte a Kozma utcai zsidó sírok megrongálását, a kulturális miniszter biztosította a zsidó hitközséget, hogy a kormány minden segítséget megad a sírok helyreállításához – írta a tárca vezetője közleményben. „Magyar állampolgárként és kulturális miniszterként egyaránt megdöbbenéssel állok azon barbár tett előtt, amit a Kozma utcai zsidó sírok megrongálása jelent. Mélységesen elítélem ezt a kegyeletsértést, amely több mint száz család hozzátartozóinak emlékét sérti” – olvasható a közleményben.

A miniszter elfogadhatatlannak nevezte, hogy legyen az vandalizmus vagy rasszizmus – ilyen romboló indulatok munkálnak a társadalomban. Bozóki András a kulturális kormányzat nevében biztosította a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz) és valamennyi zsidó szervezetet, valamint a gyászukban megsértett családokat, hogy a kormány minden segítséget megad a megrongált sírok mielőbbi helyreállítása érdekében.

A sírgyalázás a legalantasabb gaztettek közé tartozik

A legalantasabb, leggyalázatosabb gaztettek közé tartozik a sírgyalázás – közölte Donáth László szocialista politikus. „Azért a legalantasabb, vagy leggyalázatosabb gaztettek közé tartozik a sírgyalázás, mert teljesen nyilvánvaló teszi, hogy az, aki ilyet tesz, az az élőkkel nem tud mit kezdeni” – hangoztatta a politikus.

Mint mondta, aki ilyet tesz, az nem vállalja, hogy az élőkkel konfliktusba keveredjék, hanem azt gondolja, hogy az élők emlékezetének meggyalázásával szerezhet magának valamilyen fajta dicsőséget, vagy előnyt. „Ebben az értelemben súlyosabb dolog, mint hogyha valakit pofon vágnak vagy leköpnek az utcán” – tette hozzá.

A politikus szerint kellő körültekintéssel kell ezt a kérdést kezelni és kinyomozni azt, hogy ki tette, mert az, hogy neonáci, vagy fasiszta szimbólumot, szót nem mázoltak a sírokra, még „nem jelenti azt, hogy nem ugyanabból az indulatból tették, mint amit egyébként a jelképek magukban hordoznak”.

Orbán Viktor szerint az emberi méltóság lábbal tiprása volt a tett

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke mélyen elítélte a Kozma utcai zsidótemető sírjainak megrongálását. „Az emberi méltóság ilyen mértékű lábbal tiprása, megsértése tizenöt éves demokráciánkban példátlan” – mondta Orbán Viktor. „Akármilyen politikai viták voltak az elmúlt tizenöt évben, az emberi méltóság védelme mindenek felett állt, (…) jó volna, hogyha ez nem változna meg” – tette hozzá.

A pártelnök maga és a Fidesz nevében együttérzését fejezte ki a hozzátartozóknak. Mint mondta, a hatóságoktól elvárják, hogy a lehető leggyorsabban, leghatékonyabban járjanak el az ügyben, és minél hamarabb kerítsék kézre az elkövetőket.

Egymillió forint az információkért

Mintegy százharminc sírt rongáltak meg a Kozma utcai zsidótemetőben – közölte a Mazsihisz ügyvezető igazgatója szerdán. A sírköveket felborították, illetve összetörték, de felfestésekkel nem találkoztak – mondta Zoltai Gusztáv. Hozzátette: a temetőt vasárnap zárták be ünnep miatt, és csak szerdán reggel nyitották ki újra, ekkor vették észre a rongálást. A rendőrség a helyszínen van, a károk felmérésében részt vesznek a hitközség tagjai is.

Egymillió forintot ajánlott fel Demszky Gábor annak, aki információkkal szolgál a Kozma utcai zsidó temetőben történt vandál sírrongálásról. A helyszínt felkereső főpolgármester elmondta, hogy felkérte a Budapesti Temetkezési Intézet Rt.-t, hogy vegyenek részt a felborított és összetört sírok helyreállításában. Demszky Gábor elmondta: gyalázatos bűntett ez a sírrongálás. Mélységesen elítélendő mindenféle rasszizmus, különösképpen az, amely kegyeletsértéssel párosul.

Összeállítás az elmúlt öt évben történt hasonló magyarországi esetekről:

2000. február 29. – A nagyatádi izraelita temetőben 106 síremléket rongált meg egy 13-17 év körüli gyerekekből álló társaság. 2000. március 1. – Barcson ismeretlen tettesek rongáltak meg zsidó síremlékeket.2000. március 5. – Tiszafüreden az izraelita temetőben 15 síremléket rongáltak meg ismeretlenek. 2000. szeptember 4. – Vasváron, a 60-as évek közepén lezárt zsidó temetőben tizenhat sírkövet feldöntöttek, többet közülük megrongáltak ismeretlen tettesek.2000. november 2. – Budapesten, a Kozma utcai központi zsidó temetőben 54 síremléket döntöttek le ismeretlen rongálók. A kár több mint 5 millió forint volt. November 4-én újabb 6 síremlék, majd egy nappal később még egy síremlék megrongálását jelentették be a rendőrségen. 2001. április 20. – A jászkarajenői, már bezárt zsidó temetőben a harminckét sírból huszonkettőt rongáltak meg ismeretlen tettesek, akik a kövekre a zsidóságot sértő ábrákat rajzoltak.2002. november 27. – Kilenc síremléket döntött ki és rongált meg három 14 éves gyerek a balassagyarmati zsidó temetőben.2003. március 2. – A szigetvári zsidó temetőben ismeretlenek több kriptát is felnyitottak, majd egy fakeresztet ácsoltak és felgyújtották, több sírra pedig Dávid-csillagot rajzoltak.2004. április 9. – Három kamasz fiú 10 síremléket ledöntött az egri zsidó temetőben, s magukkal vittek egy vasból készült mécsestartót is.2004. július 1. – Ismeretlenek 92 síremléket döntöttek le a gyöngyösi zsidó temetőben. A sírkert felújítását néhány nappal az eset előtt, a holokauszt 60. évfordulójára fejezték be.2004. július 16. – Pannonhalmán a használaton kívüli, felújítás alatt álló zsidó temetőben a már renovált sírkövek közül tizenkettőt rongáltak meg ismeretlen elkövetők, akik ledöntötték az alapokon álló obeliszkeket.2004. december 29. – A Borsod megyei olaszliszkai régi zsidó temetőben három 8-10 éves gyerek feldöntött nyolc sírkövet.2005. április 7. – Kőszegen egy már lezárt, évtizedek óta nem használt zsidó temetőben több sírkövet döntöttek le és törtek szét ismeretlenek.

hirado.hu

Comments are closed.