Forrás: Magyar Rádió

A kormány minden segítséget megad a Kozma utcai zsidó temetőben megrongált sírok helyreállításához. A kegyeletsértő, vandál pusztítást egymás után ítélik el a politikusok. A nyomravezetőnek egymillió forint jutalmat ajánlott fel a főpolgármester.

Összetört sírköveket találtak szerda reggel a Kozma utcai zsidó temető kertészei és sírásói. Több mint száz síremlék függőlegesen álló kövét döntötték a fedlapra a rongálók, darabokra törve a márvány- és gránit köveket. A rongálás a temető hátsó részén történt. A kár előzetes becslések szerint 100 milliós nagyságrendű. A budapesti rendőr-főkapitányság csütörtök estére ígéri az első jelentést.

– Vasárnap este, szokás szerint zárt a temető, a portaszolgálat természetesen itt volt, de hétfőn, kedden a temető nem volt nyitva, mert ünnepünk volt és szerda reggel fél nyolckor, mikor jöttek ki a munkatársak, akkor vették észre. Akkor azonnal jelezték nekünk, mi a rendőrség felé jeleztük – mondta Zoltai Gusztáv, a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója.

– Húsz kollegám végzi a helyszínelést, több bizottság került felállításra – mondta Tóth Gábor ezredes. Azt gondolom, hogy ez egész nap ki fog tartani, hiszen nagyon alapos szemlét kell csinálnunk, minden megrongált sírról megpróbálunk ujjlenyomatot, DNS-t rögzíteni, lefényképezzük, levideózzuk. Ezt az ügyet most egy egész osztály, de azon belül hat főből álló csoport vizsgálja.

A rendőrségi helyszínelés miatt a temető szerdán egész nap zárva tart. Szili Katalin Szentpétervárról biztosította együttérzéséről a zsidó hitközség tagjait. Izrael budapesti nagykövete, Lamperth Mónika és Bozóki István miniszterek, Demszky Gábor főpolgármester és Orbán Viktor a Fidesz elnöke személyesen mentek el a temetőbe.

Budapest rendőr-főkapitánya 500 ezer forintot, Demszky Gábor főpolgármester pedig egymillió forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek. Mádl Ferenc köztársasági elnök az emberi méltóságot és a kegyelet érzését semmibe vevő tettnek nevezte a Kozmai utcai zsidó temető sírjainak meggyalázását.

Diós Judit, MR

Comments are closed.