Forrás: MNO

Antall Józsefet gyalázó vers jelent meg a „zsidó adatbázist” is működtető Matula Magazinban; az internetes oldalt többek közt az Index és az Origo munkatársai jegyzik; noha a weboldal fiktív tudósításai és elmeszüleményei már több vihart kavartak, és állítólag a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálta a lap tartalmát, a magazin azóta is működik egy magyarországi szerveren.

Szép dolgok

Kíváncsi lehet-e egy hazánkban dolgozó külföldi a matula.hu szerkesztoinek elmeszüleményeire? Egyesek szerint igen, ugyanis a fentiek számára készült pestiside.hu

weboldalon kitették a matula.hu logóját (innen természetesen a site is elérheto). Az angol nyelvu honlapot, mely többek közt magyar közéleti, kulturális és fovárosi eseményeket tálal a Magyarországon élo külföldiek számára, a Szép Dolgok Média Kft. adja ki. A Népszabadság Online ajánlója szerint a honlap célközönsége „mindenki, aki habzsolja az életet”. Az oldalt egy külföldi (amerikai illetoségu) közgazdász-újságíró indította el, Erik D”Amato, aki – a honlapon található információk szerint – a Budapest Business Journals (BBJ) szerkesztoje volt. D”Amato jegyzi a Szép Dolgok Média Kft.-t is; kézbesítési megbízottja a cégadatok szerint Jelinek Gábor, aki korábban a BBJ foszerkesztoje volt, most pedig a Weber Shandwick (korábbi nevén GJW Politikai és Kommunikációs Tanácsadó Kft.) nevu cégnél dolgozik; ügyfeleik közé tartozik a Miniszterelnöki Hivatal és a Heti Válasz is.Antall emlékét gyalázzák

Antall József volt miniszterelnök emlékét gyalázó írás jelent meg a matula.hu weboldalon – nem a többi „cikk” közé ágyazva, hanem külön „elozéklapon”. Mint a lap szerkesztoi a „vers” fölé biggyesztett kommentárban írják: „Addig is olvassatok disztichonban írt költeményt, „melyben a szerző előbb meggyalázza Antall József emlékét, majd továbbgondolásra készteti az olvasót. Mindezt megteheti, hiszen szólásszabadság van”. A „mu” tartalma: Antall József kísértete visszatér és bosszút áll a T. Házon, többek közt úgy, hogy belevizel az elnöki csengobe (a további ismeretetotol és az idézetektol ezúttal eltekintünk.) A verset Magyari Péter, az Origo munkatársa írta.

Index, Origo, Tilos Rádió…

„Ezrek tüntettek Isten ellen”, „Utazás a haldokló pápa testében” – ilyen, és ehhez hasonló áltémák foglalkoztatják többek közt a matula.hu balliberális értékrendhez kötodo stábját, mely szerint „Orbán Viktor egy köcsög”.

Hogy kik is készítik a honlapot, az az impresszumból ugyan nem derül ki (itt csupán annyit írnak: a hazug szerkesztőség vállal felelosséget a teljes tartalomért), mégsem titok: a honlapot az Index-nél dolgozó Tamás Bence Gáspár jegyezte be; neve a Tilos Rádióból is ismeros lehet, csakúgy, mint Bede Mártoné.

Magyari Péter pedig, aki az Antall-gyalázó írást elkövette, az Origo munkatársa, ahogy Inkei Bence (Élet és Irodalom, est.hu) is. Érdekesség: a jelenlegi „lapszámban” az az Andrassew Iván (Népszava) ajánl programokat, aki osszel kirohant az egyik szerzo szocialista csoportszex-víziója ellen (más alkalommal nem emelte fel szavát).

Az említett cikk „egy sorsdönto délután története, amely fellebbenti a fátylat a belügyminiszter-asszony Gyurcsány-kormányban való maradásának rejtett körülményeirol” (részlet az ajánlóból). A képzelt pornográf történetben egyébként a belügyminiszter, Hiller István szocialista pártelnök, Baja Ferenc államtitkár és egy bizonyos „másik Feri”, valamint Botka László MSZP-s politikus szerepel, együtt és egyszerre.

Szólásszabadság?

A szólásszabadságot pajzsként hordozó honlap már több kisebb-nagyobb vihart kavart: tavaly októberben a fent említett csoportszex-cikkel; az írás miatt – a Népszava akkori tudósítása szerint – a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódott. A kormánypárti lap úgy látta: nem kizárt, hogy eljárás is indul az internetes magazin készítoi ellen. Orodán Sándor, a belügyi tárca szóvivoje az Index hírportálnak akkor kijelentette: a cikk annyira színvonaltalan és méltánytalan, hogy a minisztérium nem kíván vele foglalkozni. Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivoje érdeklodésünkre, hogy valóban vizsgálódnak/tak-e az ügyben, és ha igen, született-e eredmény, késobbre igért választ – az oldalt mindenesetre senki sem tiltotta be.

Idén tavasszal azonban újra felkapták a matula.hu nevét: a honlap egy „zsidó adatbázist” muködtet, amelyet az adatvédelmi ombudsman is elítélt egy interjúban (következménye nem lett a dolognak). Az program egy név begépelése után kiírja, hogy az adott ember zsidó-e. A provokatív adatbázis feltuno érdekessége, hogy magukat zsidónak valló közszereplok nem szerepelnek benne. A Mazsihisz ugyan ízléstelennek tartotta a matula.hu ezen szolgáltatását, mindazonáltal úgy találták: az adatbázist „olyan, a társadalmi problémákra érzékeny fiatalok csinálják, akiknek még nem nott be a fejük lágya”. (Sot, a Judapest weboldal szerkesztosége kifejezetten viccesnek találta a dolgot.) Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy televíziós beszélgetésben – melyben elozoen a holokausztról beszélt – kifejtette: nehéz eldönteni, mi is az alkotók valóságos szándéka; a bántás vagy görbe tükör állítása. – Jó, hogy ha az a görbe tükör pontosan csiszolt, és olyan anyagból van, amely nem repedhet, a szilánkjai nem karcolhatnak, mert ha ez megesik, és még ha szándéka ellentétes is, akkor veszélyesen mély sebeket nyithat, vagy új sebeket okozhat” – hangoztatta a kormányfo. A zsidó adatbázis a matula.hu-ról pedig azóta is elérheto.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom tavaly januárban feljelentést tett a honlap ellen egy Jézus születésérol készült animáció miatt. A tárhelyszolgáltató akkor megszüntette az oldal hozzáférhetoségét, arra hivatkozva, hogy a weboldal ellen már több panasz érkezett. A Matula Magazin megköszönte az „ingyenreklámot”, és közölte: amúgy is szolgáltatót kívántak váltani. A lap pedig újraindult.

Comments are closed.