Forrás: Népszava

A stabilitás és a kisebbségi jogok fogalmának a politikai gyakorlatban megmutatkozó szembenállására hívta fel a figyelmet az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. A kisebbségi jogok és stabilitás Közép-Kelet-Európában című konferencián elmondott megnyitó-előadásában Németh Zsolt úgy fogalmazott: akik a stabilitás elkötelezettjei, azok fáznak a kisebbségi jogoktól és az autonómiától, akik pedig a kisebbségi jogokért harcolnak, azok elvesztik a béketűrésüket amikor a stabilitásra hivatkozva próbálják meg őket elhallgattatni. A Fidesz politikusa szerint nem lehet megkerülni a kisebbségi jogok kérdését, ha a régió stabilitásáról kívánunk beszélni. (MTI)

Lemondott a Mazsihisz elnöke

Lemondott tisztéről a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke. Heisler András (képünkön) kifejtette: új módszereket szeretett volna a közösség irányításába beemelni, de ez nem sikerült. Úgy érezte, hogy a szövetség apparátusa nem támogatja azokat a fejlesztési elképzeléseket, amelyeket megvalósítani próbált – indokolta döntését, amelyet a szervezet rendkívüli közgyűlésén jelentett be. Mint elmondta, az alapszabály szerint a szövetségnek hatvan napon belül kell új elnököt választania. Heisler András két évig volt a Mazsihisz elnöke; elődeihez hasonlóan ő is társadalmi munkában töltötte be a tisztséget. (MTI)

Magyar-brit közös gyakorlat

Befejeződött a magyar és a brit légierő közös kiképzési repülése, mely jó felkészülés volt a közelgő NATO-gyakorlatra – közölte a kecskeméti légi bázison a gyakorlat magyar vezetője. Bogdán Dezső őrnagy tájékoztatása szerint a négy-négy magyar MiG-29-es és L-39-es vadászgép mellett a brit légierő hat Tornado F3-as repülője vett részt az ötnapos repülésen. A hétfőn kezdődött Sárkányfészek 2005 elnevezésű kiképzés alatt a támadó és a védekező műveleteket gyakorolták a pilóták naponta két bevetésen. Richard Hockison, az angol állomány parancsnoka elmondta: jól felkészülhettek egy esetleges MiG-29-esek elleni légi harcra. (MTI)

Felújított templomot áld meg a bíboros

Erdő Péter bíboros vasárnap délelőtt 11 óra 30-kor Rákospalotán szentmisét mutat be és megáldja a felújított Szentháromság templomot. A Kossuth u. 41. szám alatti kisméretű, barokk külsejű templom a Csobogós utcai lakótelep árnyékában áll. Rákospalota egyik legöregebb műemlék épületén az elmúlt évben készült el a külső renoválás, majd az idén belül is kifestették. A teljes rekonstrukció csaknem 30 millió forintba került, amiből az Esztergom-Budapesti főegyházmegyei hivatal 14 milliót, a XV. kerületi önkormányzat 3 milliót állt. A fennmaradó részt saját forrásból finanszírozta a közösség. (Népszava)

Népszava

Comments are closed.