Forrás: NOL

Uj Péter, 2005. június 8. 00:00

“Higgyék el, a politikusok között is sok tisztességes ember van.” (Horn Gyula az InfoRádióban)

“…dolgozz becsülettel, dolgozz tisztességgel, járd végig a grádicsot, de amikor fölérsz a legfelső szintre, akkor következik egy Fidesz, egy Sólyom László, és letaszíthat téged bárhonnan.”

(Göndör István szocialista képviselő üzenete az utókor számára)

1. Bevezetés

Magyarázom a tizenhárom éves gyereknek a toposz fogalmát, hogy ugye több műben rendszeresen előforduló tipikus helyzet, eseménysor, fordulat, klisé. Gyerek visszakérdez:

– Például, amikor elromlik a hiperhajtómű?

– Bingó.

2. Tárgyalás

Járom a grádicsot, a macskaköves grádicsot, megyek dedikálni, morituri te salutant, sapienti sat, mint rendesen, quasi a könyvhétre, átsuhanok ab ovo a Duna fölött büszkén feszülő hidak egyikén, lepillantok a mélybe a szellem magasából, nota bene évről évre megyek így dedikálni a belvárosba, ahol summa summarum találkozom vidám, famózus írótársaimmal, akik a szellemharcok tiszta sugaránál vidáman dedikálnak, kisvártatva önnönmagam is.

Par excellence ott integet a Torgyán Jóska, a híres író, legújabb könyvét dedikálja, dedikálás közben meg-megáll, körülnéz, in concreto népviseletes (értik, ugye?) asszonyoknak fabulál. Salva venia, pirospaprikás zsíros kenyérre lehetne kenni a Tállya utca joviális lunátikusát, a nagy légügyi dinasztia fundámentomát.

Amarrébb meg Áder Janó, az örökké mosolygós, életvidám bohém korhely bonviván, a kacagó Bajazzó épp napirend előtti fölszólamlásaibul (nem bírta kivárni a napirendet a kis hebehurgya) készített szortimentet skribálja alá, hogy csak úgy dől a röhögéstől körötte a drukkersereg, mintha Zuschlag János Legjobb zsidóvicceim című kötetéből tartanának fölolvasást. Vagy ha Lendvai Ildikó Nem lesz gázáremelés című szonettkoszorúját adná ki valaki végre, vagy Gyurcsány Ferenc legjobban sikerült lízingszerződéseit! Vagy szeretném kérni Rogán Antaltól a Dumakormányt. Küldeném szüleimnek, Szijjártó Péternek, Szekeres Imrének, magamnak és a Danubius Rádiónak. Ne legyünk telhetetlen literátusok, persze, ignoranti quem portum petat nullus suus ventus est.

3. Befejezés

Merre dedikálhat vajon Norbi, a magyar nyelv Bruce Leeje és quo vadisa? Lehetséges volna – apage satanas! -, hogy az idén nem jelentkezik kötettel sem Pongó, a bátor literátor, sem VV Feri, BB Karcsi, KK Pisti?

Ceterum censeo, itt beszartam egy pillanatra, mint független értelmiségi Orbán Viktor árnyékától. A vész kitört./ Vérfagylaló keze /Emberfejekkel labdázott az égre: Szili vagy Sólyom?! Sólyom vagy Szili?! Szili vagy Sólyom?! Sólyom vagy Szili?! Úúúristen, őrület!

Legjobb lesz, ha fogom a kis Deus ex machinámat, és máma már nem kontesztálok tovább.

Itt már csak a horribile dictu, panem et circenses marad, puha szárnyakon száll a korom, de ahhoz képest nem nézek ki rosszul, nem úgy, mint. Vaffankúló. BB Évi pornózni akar. Most már én nem akarok pornózni. Soha többé.

Comments are closed.