Forrás: Népszava

Személyiségi jogi pert vesztett Újhelyi István Orbán Viktorral, Kövér Lászlóval és Szadai Károllyal szemben, akiknek ezért fejenként félmillió forintot kell fizetnie. A Szegedi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint a szocialista képviselő a felperesek jó hírnevét sértő állításokat tett, melyek valóságtartalmát a perben nem tudta bizonyítani.

A felperesek Újhelyi Istvánnak azt a 2003-as televízióban tett állítását kifogásolták, mely szerint felmerül a gyanú, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Szadai Károlyon, a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának akkori elnökén és Kövér László volt titkosszolgálati miniszteren keresztül sakkban tartotta Kondor Katalint. (MTI)

Tanulmánykötet a holokausztól

Bemutatták A holokauszt Magyarországon európai perspektívában című tanulmánygyűjteményt, amely a holokauszt hatvanadik évfordulója alkalmából tavaly az MTA-n rendezett nemzetközi konferencia előadásait tartalmazza. Hiller István, az MSZP elnöke, volt kulturális miniszter méltatásában elmondta: a kötet a jövőnek szóló emlékezés. Az a célja, folytatta, hogy azok, akik – szerencséjükre – nem élhették át a hatvanegy évvel ezelőtti borzalmakat, ne felejtsék el azokat, és minél pontosabb ismereteket nyerjenek róluk . A kötet sorsa nem a kutatók kezében, hanem az iskolákban dől el – tette hozzá Hiller István. (MTI)

Számítanak a faluparlamentek javaslataira

Beépülnek a Fidesz 2006-os választási programjába a faluparlamenteken elhangzott javaslatok -mondta Font Sándor, a Fidesz országgyűlési képviselője kecskeméti sajtótájékoztatóján. A politikus közölte: a faluparlamentekre azért van szükség, hogy ne csak víziókat, hanem konkrét elképzeléseket ajánljanak a Fidesz 2006-os választási programjába. Font beszámolt arról is, hogy Bács-Kiskun megye tíz választási körzetéből nyolcban kérdezték meg a kistelepüléseken élő emberek véleményét. (MTI)

Feloszlatnák az OCÖ-t

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) feloszlatását követelte tizenegy roma tömörülés vezetője, emellett pedig mélyen elítélték az OCÖ keddi közgyűlésén verekedésbe torkollt történteket. A szervezetek közleményükben rámutattak: a jelenlegi OCÖ tevékenységét megalakulása óta folyamatosan botrányok övezik, miközben érdemi munkát, eredményeket nem tud felmutatni, hozzátéve: botránypolitizálása végett a magyarországi cigányság megítélése soha nem látott mélypontra zuhant. Kertész Lóránt, a Roma Polgárjogi Alapítvány tagja ugyanakkor azt közölte: a keddi közgyűlés, miután az üléstermet elhagyta Kolompár Orbán, folytatta munkáját és a többség megszavazta az elnök menesztését. (MTI)

Átalakulhat a gyógyszerpiac

Az Országgyűlés egészségügyi bizottsága élénk vita után általános vitára alkalmasnak találta a gyógyszertörvény módosításáról szóló javaslatot, amelynek részeként megszűnne a nem támogatott gyógyszerek egységára, a patikák és a nagykereskedők maguk szabhatnák meg mennyiért adják azokat. A jogszabálytervezet ezen rendelkezését az MDF képviselője, Csáky András és a szocialista Kárpáti Zsuzsa is kifogásolta. Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke szerint nem lenne felelős magatartás a kormány részéről, ha a jövőben senki nem felügyelne a több mint 5500 nem támogatott gyógyszer árára. Szintén kifogásolta a módosítást Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke, aki szerint a gyártó hiába fogja csökkenteni a termelői árat, ha a patika vagy a nagykereskedő megnövekedett árrést tesz rá. (MTI)

Comments are closed.