Forrás: Népszava

Megkezdte munkáját tegnap Paul Wolfowitz, a Világbank új elnöke (képünkön). A nemzetközi pénzintézetnél kedden búcsúztatták el elődjét, James Wolfensohnt, aki tíz évig vezette a bankot. Nemzetközi tiltakozást váltott ki, hogy George W. Bush elnök a kormányzat héjáját, a Pentagon második emberét, az iraki háború fő stratégáját jelölte a Világbank élére, noha senki nem vitatja, hogy Wolfowitz tökéletesen felkészült a posztra, s kinevezését végül egyhangúan szavazta meg a bank kormányzótanácsa.

Donald Rumsfeld korábbi helyettese első nyilatkozatában közölte, hogy az afrikai kontinens helyzete, a szegénység enyhítése és a korrupció elleni harc szerepel prioritásai között. (Népszava)

Lehallgatási botrány Törökországban

A török titkosszolgálat az elmúlt két hónapban állítólag lehallgatta a telefonbeszélgetéseket, ellenőrizte az e-maileket, sms-eket, és a faxokat, egész Törökországban. Erről hozott nyilvánosságra dokumentumokat a Vatan című napilap. Az újság úgy tudja, a titkosszolgálat az esetleges terrorakciókat akarta ezzel megelőzni. Az engedélyt a diyarbakiri bíróság adta ki, egy olyan törvény alapján, amelyet az új büntetőtörvénykönyv végrehajtási utasítása már eltörölt. A diyarbakiri ügyészség megerősítette az információt, azzal, hogy szerintük semmiféle illetéktelen telefonlehallgatás nem történt. (Népszava)

Szigorúan titkos maffialista a tévében

Titkos maffialistát tett közzé a Markíza nevű szlovák magántévé. A rendőrség szigorúan (?) őrzött dokumentumában az alvilág pozsonyi tagjainak neveit gyűjtötték össze. A televízió rejtelmes módon jutott hozzá az anyaghoz. Annyit tudni, hogy egy olyan férfitől kapták, aki maga is a listán szerepel. Ez a személy a parlament belbiztonsági bizottságához is eljuttatta a dokumentumot. Állítása szerint nem az alvilág tagja. A listán mintegy kétszáz személy neve szerepel. A legtöbb név mellett egyéb információk szerepelnek, a személyi adatokon kívül fegyverük száma, rendszámuk, fotóik. Azon cégek nevét is feltüntették, amelyek e személyek gépkocsijait üzemeltetik. (Népszava)

Lépfenét küldtek a nagykövetségre

Kiürítették és bezárták szerdán Indonézia canberrai nagykövetségét, miután a külképviselet gyanús csomagot kapott – jelentette be az ausztrál parlamentben Alexander Downer külügyminiszter. John Howard kormányfő a televízióban közölte: a csomagban ‘biológiai hatóanyag’ volt, ugyanahhoz a baktériumtörzshöz tartozó bacillus, mint amely a lépfenét okozza. A követség az elmúlt napokban megerősített védelmet kért, miután több fenyegetést kapott, mert egy ausztrál állampolgárt húszévi börtönre ítéltek kábítószer-csempészésért. A követség 22 alkalmazottját 48 órára karanténba zárják.’Nem ártatlan fehér porról van szó, hanem biológiai hatóanyagról’ – mondta Howard. (MTI)

Annan menesztette beosztottját

Kofi Annan ENSZ-főtitkár menesztett egy magasrangú ENSZ-tisztviselőt az olajat élelmiszerért botrányban játszott szerepe miatt. A ciprusi Joseph Stephanides, a program egyik irányítója súlyos vétségeket követett el, s ezért azonnali hatállyal távozott hivatalából – jelentette be szerdán a világszervezet egyik szóvivője, Stephane Dujarric. Stephanides bizalmasan megsúgta egy brit cégnek, hogy mennyivel kell engednie ajánlatából, hogy elnyerhessen egy ENSZ-megbízatást. Két másik ENSZ-alkalmazott ügyében is folyik a vizsgálat, egyiküket felfüggesztették. Stephanides idén nyáron vonult volna nyugdíjba. (Népszava)

Ismét találkozik Saron és Abbász

Újabb, immáron második csúcstalálkozóját tartja június 21-én Mahmúd Abbász palesztin elnök és Ariel Saron izraeli kormányfő – közölte szerdán az izraeli miniszterelnök hivatala. A két vezető első csúcstalálkozóját idén február 8-án tartotta az egyiptomi Sarm-es-Sejkben, ahol megállapodtak arról, hogy véget vetnek az erőszakos cselekményeknek. Száeb Erakat palesztin főtárgyaló szerdán Rámalláhban megerősítette a találkozó időpontját. (MTI)

Cáfol a szabadkai rendőrség

A szabadkai rendőrség semmit sem tud arról, hogy nemzeti színezete lett volna a palicsi incidensnek, a belügyi szervek szerint a meghallgatott tanúk és az incidens résztvevői közül senki sem tett említést arról, hogy a sértettek magyarságát becsmérlő megjegyzések hangzottak el a verekedés idején. Ezt Dragana Kajganic, a szerb belügyminisztérium tájékoztatási osztályának helyettes vezetője közölte szerdán. Az egyik megvert fiú édesapja továbbra is azt állítja, hogy fia elmondta mindezt a rendőrségnek. Az apa arra kéri a magyar médiát, hogy többé ne foglalkozzék az esettel. (MTI)

Súlyos emberveszteségek Irakban

Súlyos veszteségeket szenvedtek az iraki és az amerikai fegyveres erők is májusban. A bagdadi kormány bejelentése szerint a múlt hónapban 670 iraki halt meg (közülük 434-en civilek), míg áprilisban 485-en estek áldozatul. Több mint 750 iraki sebesült meg. A merényletek célpontjai gyakran voltak rendőrök, májusban az új rendfenntartó erők tagjai közül 151 embert öltek meg a lázadók. Január óta májusban szenvedték a legnagyobb vérveszteséget az amerikai erők, 77 amerikai katona esett el, januárban 107-en haltak meg. Amerikai katonai szóvivő szerint májusban átlagosan 70 terrortámadást követtek el a lázadók Irakban. A Pentagon adatai szerint a háború kezdte óta 1658 amerikai katona veszítette életét, több mint 12 ezren megsebesültek. Bagdad keleti része felett tegnap iraki egységek (képünkön) vették át az ellenőrzést az amerikaiaktól.(Népszava)

Comments are closed.