Forrás: Népszava

Botrányba fulladt Szegeden a Közéleti Kávéház kedd esti A Himnusz szent – Isten, váltsd meg a magyart című összejövetele. Székhelyi József színházigazgató a közönség ellenséges fogadtatása miatt idő előtt távozott. ‘Ha maga ismerte volna Vaszy Viktort, akkor az ilyen tetves zsidót most leköpné, és nem is engedné a színház közelébe’ – fogalmazott egy férfi azon az összejövetelen, amelyet Székhelyi két hónappal ezelőtti Himnusszal kapcsolatos kijelentése miatt szerveztek.

A Szegedi Nemzeti Színház igazgatója március 19-én az SZDSZ országos kongresszusán pamfletjében Orbán Viktorral kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ‘… mint Tokaj hímvesszeje, nektárt fog csöpögtetni – mindenhová’.

A direktor az MTESZ-székházban ismét bocsánatot kért azoktól, akiket ‘személyükben bántott volna meg’ szavaival. Mint mondta, a közéletet akarta felrázni. Székhelyi József a szeansz elején megjegyezte: a párbeszéd híve, de ha sértegetik, hazamegy. A hallgatóság több alkalommal is megpróbálta félbeszakítani a magyar nemzethez és a Himnuszhoz való elkötelezettségét verseivel és Kölcsey emlékérmével bizonygató direktort. ‘Önök szerint helyes az, hogy minden nap gyalázkodó leveleket kapok, gyilkossággal fenyegetnek engem és a családomat?’ – kérdezte a direktor. Miután egy idős úr azt mondta, hogy megérdemli, Székhelyi távozott.

Székhelyi József lapunknak elmondta, szégyenletesnek tartja a kedd este történteket. A direktor szerint rosszindulatú, szervezett akció folyik ellene, de nem adja fel, kitölti 2008. tavaszáig szóló igazgatói mandátumát. A direktor szerint a társulat és a közönség mellette áll, és az általa vezetett színház sikeres.

Népszava-információ

Comments are closed.