Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. június 1. 09:29

Botrányba fulladt Szegeden a Közéleti Kávéház kedd esti A Himnusz szent – Isten, váltsd meg a magyart című összejövetele: Székhelyi József színházigazgató a közönség ellenséges fogadtatása miatt idő előtt távozott.

‘Ha maga ismerte volna Vaszy Viktort, akkor az ilyen tetves zsidót most leköpné, és nem is engedné a színház közelébe’ – fogalmazott egy, a beszélgetés első percétől megjegyzéseivel a figyelmet magára irányító úr azon az összejövetelen, amelyet Székhelyi József két hónappal ezelőtti Himnusszal kapcsolatos kijelentése miatt szerveztek.

A Szegedi Nemzeti Színház igazgatója március 19-én az SZDSZ országos kongresszusán pamfletjében Orbán Viktorral kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ‘… mint Tokaj hímvesszeje, nektárt fog csöpögtetni – mindenhová’.

A direktor az MTESZ-székház zsúfolásig megtelt termében ismét megkövette azokat, akiket ‘személyükben bántott volna meg’ gondolat- és tettébresztésre szánt szavaival. Mint mondta, a közéletet akarta felrázni. Székhelyi József a szeansz elején megjegyezte: értelmes párbeszéd híve, de ha sértegetésekkel illetik, hazamegy.

A hallgatóság több alkalommal is megpróbálta félbeszakítani a magyar nemzethez és a Himnuszhoz való elkötelezettségét verseivel és Kölcsey emlékérmével bizonygató direktort.

‘Önök szerint helyes az, hogy minden nap gyalázkodó leveleket kapok, gyilkossággal fenyegetnek engem és a családomat?’ – kérdezte a direktor. Miután egy idős úr helyeslően bólogatott és azt mondta, hogy megérdemli, Székhelyi távozott.

A direktor a kijáratnál az MTI-nek elmondta: ‘azért nem adom fel, mert az megfutamodás lenne, a közönség mellettem áll, minden este teltházzal mennek a darabok’. Hozzáfűzte: ezzel együtt mandátumának lejárta után ‘azonnal csomagol’ és elhagyja a várost.

A teremben többen cinkos mosollyal és helyeslően fogadták Székhelyi távozását, majd nem sokkal ezután közösen énekelték el a Himnuszt Sándor János vezényletével.

A Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja is a program egyik meghívottja volt. Sándor János az ominózus Székhelyi-kijelentés után lemondott tagságáról. Jelenleg a városi Fidesz elnökségének tagja.

(MTI)

Comments are closed.