Forrás: Népszava

400 palesztin fogoly szabadon bocsátásáról határozott tegnap az izraeli kormány. Három miniszter, köztük Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök, a határozat ellen voksolt. Ariel Saron miniszterelnök még a januári Sarm-es-Sejk-i konferencián tett ígéretet 900 fogoly szabadon bocsátásáról – ötszázat röviddel azután valóban szabadon bocsátottak, a többire csak most került sor.

Saron a kormányülésen hangsúlyozta, hogy Izraelnek éppen azért kell ígéreteit betartania, hogy erkölcsi joga legyen kifogásolni – mint ezt többször meg is tette – ha a palesztinok nem teljesítik kötelezettségeiket. Az ülésen Mosé Jalon vezérkari főnök arról számolt be, hogy a Palesztin Hatóság jelentős előrehaladást ért el erőfeszítésében, hogy egyetlen fegyveres szervezete legyen, amely egységes törvények és parancsok szerint működik.

Mahmád Abbász palesztin elnök közölte az izraeli kormánnyal és a tel-avivi amerikai nagykövettel, hogy a Palesztin Hatóság nem szándékozik végrehajtani a halálos ítéleteket mintegy 50 palesztin ellen, akiket azzal vádoltak, hogy ‘együttműködtek Izraellel’ és ‘palesztin harcosokat juttattak izraeli kézre’.

William Ward amerikai megbízott ezentúl nem csak a palesztin biztonsági erők újjászervezését és a közigazgatási reformok megvalósítását fogja elősegíteni, hanem közvetíteni is fog biztonsági ügyekben Izrael és a Palesztin Hatóság között. George W. Bush elnök Abbász kérésére bővítette ki Ward jogkörét. Erre a palesztin elnök állítása szerint azért volt szükség, mert Izrael megvétózta a palesztin biztonsági erők megerősítése és felfegyverzése tervét, a terv megvalósítása nélkül viszont a palesztinok nem tudják teljesíteni az izraeli követelést, hogy fegyverezzék le a szélsőséges szervezetek tagjait. Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.