Forrás: Magyar Hírlap

Egy „szerényebb” segélycsomagot – jogi és gazdasági támogatást – Kanadától is begyűjtött Mahmud Abbasz észak-amerikai látogatásán

Egyértelmű sikerként értékelték a palesztinok Mahmud Abbasz elnök washingtoni látogatását, George W. Bush határozott kiállását az önálló palesztin állam mellett. Abbasz Kanadától is számíthat segítségre.

Egy „szerényebb” segélycsomagot – jogi és gazdasági támogatást – Kanadától is begyűjtött Mahmud Abbasz észak-amerikai látogatásán, fontosabb azonban a segítség, amelyet a palesztin elnök amerikai kollégájától, George W. Bushtól kapott. A palesztin vezető politikai és gazdasági támogatásért érkezett Washingtonba – és meg is kapta, értékelte a két vezető csütörtöki találkozóját az AP amerikai hírügynökség. Bush a találkozó után bejelentette, hogy kormánya ötvenmillió dollárt ad közvetlenül a Palesztin Hatóságnak a Gázában élő palesztinok lakáskörülményeinek és az övezet infrastruktúrájának javítására – ennek azért van jelentősége, mert az amerikai segély eddig harmadik félen keresztül érkezett, megelőzendő annak eltűnését. A döntés tehát egyértelmű bizalmat fejez ki Abbasz iránt.

Bush emellett – legalábbis a sajtótájékoztatón – nem szólította fel kollégáját a terrorizmus elleni keményebb harcra, ellenkezőleg: elismerően szólt eddigi erőfeszítéseiről. Egyértelműen kiállt az önálló palesztin állam mellett is, mi több, némileg visszakozott a korábban Ariel Saron izraeli kormányfőnek írásban adott ígéretétől. Bush előzőleg úgy vélekedett, hogy a majdani határok megrajzolásánál tekintettel kell lenni a realitásokra, most viszont azt mondta, hogy az esetleges területcsere csak kétoldalú – izraeli és palesztin – megegyezés eredménye lehet. Ráadásul az amerikai elnök most először beszélt nyilvánosan arról, hogy Jeruzsálem sorsáról is tárgyalásokon kell dönteni. Egy névtelen kormányzati forrás szerint azonban a tárgyaláson az elnök kitartott korábbi véleménye mellett, amely szerint Izrael megtarthat bizonyos ciszjordániai telepeket a végső megállapodás után is. Izraelt Bush határozottan arra intette, hogy ne tegyen olyan lépéseket, amelyek ellentétesek a nemzetközi béketervvel, felszólította a zsidó kolóniák bővítésének leállítására, és hangot adott annak az elvárásának, hogy az izraeli biztonsági kerítés valóban biztonsági és ne politikai célokat szolgáljon.

mh-összeállítás

Comments are closed.