Forrás: Népszava

Mit cifrázzuk: az Orbán-szóvivő ifjú Révész Máriusz a Rádió C-nek ( ez roma rádió) adott interjújában olyan megfoglmazásokra vetemedett, amelyeket a 30-as években hallhattunk utoljára.

A minap a Moszkva térről induló autóbuszon sajátos hagyományőrző szerelésben (terepszínű ruha, fejen háborús német rohamsisak) felszállt egy csoport, amelynek egyik tagja kardjával leszúrta – életveszélyes sérülést okozott – egy másik fiatalnak, majd társaival a következő állomáson, mint akik jól végezték a dolgukat, leszálltak a járműről. A fővárosi értelmiség ezért múlt vasárnap antirasszista tüntetést rendezett . Hogy ez az egész nem így volt, azt bárki megtudhatja Révész Máriusztól. A fideszes képviselő szerint ez az egész rasszizmus elleni demonstráció arról szól, hogy van egy jól szervezett nemzetidegen csoport, amelyiknek ez a semmiség – az Európai Unió egyik fővárosában világos nappal karddal életveszélyesen megsebesíteni egy roma gyereket – jó ürügy arra, hogy Magyarországot gyalázzák. Arra a kérdésre, hogy ezek után a leszúrt cigánygyerek nem is áldozat, a szóvivő ifjú a következő perfid magyarázattal rukkolt elő: a leszúrt gyereknél állítólag kés volt , különben is bolti tolvajlás és garázdaság van a számláján, arról nem is szólva, hogy a kardforgató magát úgyszintén romának vallja, vagyis hol van itt a rasszizmus? Hol – tisztelt if szóvivő, kiváltképp az ön t botrányos mondataiban. Mert mit gondol? Egy kisebb bűncselekményeket elkövető cigány fiatalembert náci rohamsisakos hagyományőrzőknek (milyen hagyományt őríznek?) jogos karddal leszúrni? (Lásd még önbíráskodás, lincs, ) Vagy ha a támadó is roma , ez változtat a helyzeten? Rasszista cigány éppúgy, mint antiszemita szövegekkel handabandázó- akár újságíró – zsidó nem létezik? Révész úr,ahogyan a riporteri kérdésre nem adott válaszával is elhablatyoltta, adós maradt azzal az alapvető kérdéssel, hogy Hha Kolompár Jóska, vagy Farkas Miska bűntettet követ el, az nem kizárólag az ő bűntettük? Ehelyett ön en bloc bűnözőnek minősíti a 800 ezres magyar cigány közösséget? Mit szólna ahhoz, ha randalírozó magyar fiatalok, pénzszállítókra fegyvert fogók, vagy futballpályán törő-zúzó nímandok alapján valami fajankó garázda gyülevészeknek minősítenék az egész magyarságot. Ön kikéri magának, hogy egy cigány bűnöző másik cigány által való inzultálása az egész magyarságot rasszizmus vádjával terheli. Igaza van. Én is tiltakozom az ilyen állítások ellen – bár most, hogy a Rádió C-ben elhadart szövegét hallgatva, ezirányú eltökéltségemben egy kicsit megingatott.

Egy szó, mint száz, gyalázatos és buta halandzsát hallotunk öntől. Legalább arra ügyelt volna, hogy végezetül önellentmondásba ne keveredjen, mert ugye elmondta, hogy holmi tüntetések helyett minden tisztességes magyarnak azzal kellene foglalkozni, hogy a cigányoknak is adjanak munkát, legyen rendes lakásuk, tanulhassanak. Csak nem azt tetszett visszaigazolni, hogy Magyarországon a rasszista előítélet miatt cigány ember nehezen kap munkát, lakhelyén megszólják, kinézik, gyerekét pedig külön cigányosztályba kényszerítik. Ha ez így van,ez nem széles körben elterjed rasszizmus? Kedves uram, üzenem, hogy egyszerűen szégyelje magát, úgyis mint közéleti ember, és úgy is mint magyar állampolgár.

P. S. Orbán Viktor figyelmébe ajánlom: nem kellene az Önre ,pártjára, s az egész -nem rasszista! – demokratikus köztársaságra szégyen hozó szóvivőjére némi hangfogót tenni?

Szász István

Comments are closed.