Forrás: Népszava

Az előzetes várakozásoknál sokkal sikeresebb volt Mahmúd Abbász palesztin elnök találkozója George W. Bush amerikai elnökkel – állítják egyhangúlag a palesztin és az izraeli hírmagyarázók. Miután Bush ‘a béke emberének’ nevezte Abbászt, aki ‘nap mint nap bizonyítja eltökéltségét harcolni a terrorizmus ellen’ – Ariel Saron izraeli miniszterelnök aligha állíthatja a jövőben, hogy Abbász ‘nem megfelelő partner’ a béketárgyalásokon.

A legfontosabb eredmény azonban az amerikai elnök ‘egy önálló, összefüggő területtel rendelkező’ palesztin állam megalakításának támogatására tett ígérete és az a kijelentése, hogy az 1949. évi demarkációs vonalakat (vagyis a palesztin határokat) csak tárgyalások és kölcsönös megegyezés alapján lehet megváltoztatni. Abbász szemében fontos az is, hogy Bush felszólította Izraelt: ne szorgalmazzon Jeruzsálemben és a megszállt területeken semmilyen változtatást, amely akadályozhatná a megállapodást a végleges rendezésről. Naszer Juszuf, a Hamász ciszjordániai vezetője tegnap kijelentette, hogy a Hamász nem fogja támadásaival megzavarni az izraeli kivonulást Gázából. ‘Csak üdvözölni lehet, ha Izrael kivonul bármely palesztin térségből’, mondta. Yehuda Lahav, Tel-Aviv

Egymást segítik a KeK-tagállamok

A Közép-európai Kezdeményezés (KeK) tagországai szerint a KeK uniós tagjai intézményesített keretek között jól szolgálhatnák az unióhoz még nem tartozó KeK-országok csatlakozásának folyamatát – fogalmazták meg szándékukat a KeK-országok külügyminisztereinek tátralomnici tanácskozásán pénteken. (MTI)

Mádl búcsúlátogatása Zágrábban

Magyarország mindent el fog követni Horvátország minél előbbi európai uniós csatlakozása érdekében – jelentette ki Mádl Ferenc pénteken Zágrábban. A köztársasági elnök egynapos búcsúlátogatásra érkezett a horvát fővárosba. Magyar megítélés szerint Horvátország ‘gazdasági, politikai és társadalmi fejlődése messzemenően megfelel a csatlakozási feltételeknek’ – mondta a magyar államfő Stjepan Mesic horvát elnökkel folytatott megbeszélése után. (MTI)

Schröder népszerűbb Merkelnél

Sajátos módon Gerhard Schröder német kancellár népszerűbb hazájában, mint Angela Merkel, aki minden bizonnyal kihívója lesz az előrehozott parlamenti választásokon, jóllehet a politikus asszonyt támogató konzervatív pártszövetség (CDU-CSU) toronymagasan vezet a közvélemény kutatások szerint a kancellár szociáldemokratái (SPD) előtt. Ha most tartanák a voksolást, a CDU-CSU 49 százalékra számíthatna, az SPD 29-re. Schröderre a szavazók 41 százaléka, míg Merkel asszonyra 37 százalék voksolna. Franz Müntefering, az SPD elnöke elhatárolódott koalíciós partnerüktől, a Zöldektől, mondván: ‘érdekszövetségről, s nem szerelmi házasságról’ van szó. A német parlament felsőháza pénteken elsöprő többséggel elfogadta, ezzel ratifikálta az európai alkotmányt. (Népszava)

Bársony: bővítésre szorul a BT

Magyarország szerint szükség van az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) állandó és nem állandó tagokkal való kibővítésére – közölte Bársony András, a külügyminisztérium politikai államtitkára, miután részt vett az Európai Unió és a dél-amerikai államokat tömörítő Riói Csoport luxemburgi miniszteri tanácskozásán. Ezen az összejövetelen az egyik legfőbb kérdés éppen az ENSZ reformja volt. (MTI)

Ankara jóváhagyta az új btk.-t

A török parlament pénteken jóváhagyta az új büntető törvénykönyvet, ami az egyik fő feltétele annak, hogy Ankara október 3-án megkezdhesse a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval. Az új btk.-nak, amely összhangba hozza a török igazságügyi rendszert az EU által ösztönzött politikai reformokkal, eredetileg április 1-jén kellett volna életbe lépnie. Az egyes módosításokat érintő tiltakozások – köztük a sajtónak és az újságíró-szervezeteknek a médiaellenőrzés szigorítására vonatkozó kifogásai – miatt azonban a tervezetet átdolgozták. (MTI)

Comments are closed.