Forrás: Klubrádió

A kiürítés előtt álló Gázai övezetben élő zsidó telepesek többsége – legalább ezer család – döntött úgy csütörtökig, hogy elfogadja az izraeli kormány által fölkínált feltételeket, és távozik eddigi lakóhelyéről, anélkül, hogy ellenállást tanúsítana – jelentette egy izraeli napilap.

A Jediót Ahronót című újság – Izrael legnagyobb példányszámú napilapja – úgy értesült, a nyolc és fél ezres gázai övezeti zsidó telepes közösség tagjainak több mint a fele írta alá azt a kormány által beterjesztett javaslatot, melynek értelmében a dél-izraeli Askelón szomszédságában lévő Necaním településre költöznek.

Cipi Livni, az izraeli kormány igazságügy-minisztere csütörtököt jelölte meg határidőként arra, hogy a legnagyobb gázai övezeti zsidó telep, Gus Katif lakói beleegyezzenek a számukra kijelölt új lakóhelyre költözést. Akik eddig az időpontig nem adták be a derekukat, azt kockáztatják, hogy elesnek más áttelepülőket megillető előnyöktől, például nem élvezhetnek elsőbbséget az átmeneti elhelyezéskor.

Ariel Saron izraeli kormányfő terve értelmében Izrael kiüríti valamennyi – szám szerint 21 – zsidó települést a Gázai övezetben és további négyet Ciszjordániában. A kivonulás az elképzelések szerint augusztus közepén kezdődne meg, s 4-5 hetet venne igénybe.

Comments are closed.