Forrás: HETEK

HETEK – Országos Közéleti Hetilap | IX. ÉVFOLYAM, 21. SZÁM | 2005. MÁJUS 27.

Mérő Miklós

Mahmúd Abbász Washingtontól vár segítséget

Győzelemre készül a Hamasz

Mahmúd Abbász – Abu Mázen – a héten első ízben tesz látogatást az Egyesült Államokban palesztin elnöki minőségében. A lapzártánk után sorrakerülő találkozón George W. Bush is először fogad olyan palesztin elnököt, akit szívesen lát vendégül. Mert Arafat, ha fogadták is Washingtonban, sohasem volt igazán kedves vendég ott. Halála előtt pedig egyenesen „persona non grata”-nak, nem kívánt személyiségnek kiáltotta ki Bush.

Sokat vár Mázentől az elnök, sokat a világ, benne különösen Izrael népe. Nem kevesebbet, mint azt, hogy a palesztin-izraeli megbékélés cselekvő alakja legyen. Ariel Saron, a Washingtonban időnként szintén nem túlzottan kedvelt izraeli politikus már letette a voksát a béke mellett, s ami rajta múlik – természetesen a palesztinok függvényében -, meg is teszi érte. Elhatározta, hogy lemond a – többek között az ő vezetésével is – elfoglalt palesztin területekről, ki is parancsolja onnan az izraeli katonákat, és kiparancsolja a zsidó telepeseket is. A békéért cserébe.

Abu Mázen – miként a palesztin vezetés hangsúlyozta – ilyen konkrétumok nélkül, ám annál keményebb követelésekkel indult Washingtonba. Azt igényli Bushtól, hogy erőteljesebb nyomást gyakoroljon Izraelre a négyek: az Egyesült Államok, az Európai Unió, az ENSZ és Oroszország által kidolgozott közel-keleti rendezési terv, az úgynevezett Útiterv megvalósítása érdekében, amelynek lényege az önálló palesztin állam előkészítése. De Abbász azt is kéri az amerikai elnöktől, hogy fogadja és fogadtassa el Izraellel a palesztin hazatérési jogot. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi Izrael területéről minden 1948-ban elmenekült palesztin és annak utódai jogosultak legyenek ugyanoda visszatérni, ahonnan elmentek. Ha ez a Jeruzsálem volt, akkor oda, ha pedig Tel Aviv, akkor oda.

Bush az Útitervvel kapcsolatban minden bizonnyal egyetért majd a palesztin elnökkel, hiszen az többé-kevésbé amerikai találmány. A hazatérési jogban már vitáik lesznek, mert tudja, hogy Izrael abba soha nem egyezne bele, de a legnagyobb vitájuk mégis az lesz, amiről Abu Mázen – miként elődje, Arafat se – nem is akar beszélni, mert ha sokat beszél róla, elveszítheti a hatalmát. Ez pedig nem más, mint az a régi izraeli-amerikai követelés: szerelje le a palesztin terrorszervezeteket.

„Az elnök hangsúlyozni fogja, hogy vannak kötelezettségek és konkrét célok, amelyeket végre kell hajtani és el kell érni – minden áron!” – mondta hétfőn az amerikai külügyminiszter, Condoleezza Rice. Véleménye szerint az Arafat-éra után Bush a palesztin vezetéssel olyan kapcsolatot akar teremteni, amely a bizalmon és megbízhatóságon alapul. Vagyis az ígéretek helyett eredményekkel járó cselekedeteket vár.

Abu Mázen minden bizonnyal szeretne is eleget tenni a vele, illetve a palesztin vezetéssel szemben támasztott követelményeknek, de ahhoz minden tekintetben erősnek, nagyon erősnek kell lennie. Mert nem egyeduralkodó a palesztin utcákon. Legitim szervezete, a Fatah mellett ugyanis ott áll egy annál sokkal népszerűbb és erősebb szervezet: a Hamasz. Ez a félig társadalmi, félig fegyveres szervezet, amely Arafat idejében a Fatah helyett apja volt az elárvult palesztin népnek, amely iskolákat, kórházakat épített, amely munkahelyeket teremtett, segélyeket osztott és a nép védelmezőjének, hajlíthatatlan, megvesztegethetetlen, az ellenséggel nem paktáló igaz palesztin vezető szervezetnek mutatta magát, s mellette terjesztette radikális, népfelszabadító eszméit is, s látványos fegyveres harcot folytatott a Gázában vagy Ciszjordániában gyűlölt cionisták ellen, a nép szemében sokkal inkább elfogadott és kedvelt, mint a hivatalos palesztin elit. Ez mutatkozott meg a helyhatósági választásokon, amelyeken jelöltjeik toronymagasan győztek a Fatah emberei fölött.

A Hamasz ma már olyan biztos a dolgában, hogy azt is megengedheti magának, hogy a júliusban esedékes parlamenti választásokig elfogadhatta Abu Mázen tűzszüneti javaslatát, hogy a szervezet hagyjon fel az izraeli célpontok elleni fegyveres harccal. „Ne legyen Saronnak oka arra, hogy mégis ott tartsa a Gázai övezetben és a ciszjordániai palesztin városokban az izraeli katonaságot!” – mondta a raisz, és a Hamasz megígérte: szünetelteti a robbantásokat, lövöldözéseket. Ezt az ígéretét a szervezet hellyel-közzel be is tartja, s a nép ezzel is egyet ért.

Hogy a Fatah ne veszítse el a két hónap múlva tartandó parlamenti választásokat, a kormánypárti választási bizottság az arra való felkészülési időt legalább két hónappal meg akarja hosszabbítani. „Logisztikailag lehetetlen” a szavazás megszervezése – nyilatkozott a minap az egyik, magát megnevezni nem kívánó tisztségviselő.

Copyright Š HETEK. Minden jog fenntartva.

Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. Internet szolgáltatónk a TisztaNet

Hirdetési tarifatáblázat a Hetek nyomtatott változatához

Comments are closed.