Forrás: Népszava

George W. Bush amerikai elnök csütörtökön megígérte vendégének, Mahmúd Abbász palesztin elnöknek, hogy segíteni fog a szabad és demokratikus Palesztina megteremtésében. Hivatali ideje alatt Bush először fogadott Abbász személyében palesztin elnököt a Fehér Házban. Közös sajtóértekezletükön Bush elnök kijelentette, hogy a palesztin és az izraeli félnek ideje túltennie magát a régi sérelmeken. Úgy ítélte meg, hogy elérhető közelségbe került a palesztin állam megteremtésének lehetősége.

Az amerikai elnök ugyanakkor figyelmeztette a palesztinokat, hogy a szuverenitáshoz az erőszak felszámolásán át vezet az út. Izraelt arra intette, hogy ne tegyen olyan lépéseket, amelyek ellentétesek az útitervnek nevezett rendezési tervvel, ezért állítsa le a zsidó kolóniák bővítését, a biztonsági kerítés pedig valóban csak biztonsági, ne politikai célokat szolgáljon. Bush kiemelte a Gázai övezetből való izraeli kivonulás fontosságát. A siker érdekében 50 millió dollár közvetlen segély ígért a palesztinoknak életkörülményeik javítására a Gázai övezetben. Mahmúd Abbász kifejezte azt a várakozását, hogy a Gázai övezet kiürítése a megszállás felszámolásának kezdete lesz, nem az utolsó fejezete.

Az amerikai elnökkel való találkozója előtt Abbász a The Wall Street Journal című amerikai lapban közölt cikkében az izraeli-palesztin konfliktus végleges rendezésére irányuló béketárgyalások mielőbbi megújítását követelte. Kijelentette: bármikor hajlandó találkozni Ariel Saron izraeli miniszterelnökkel és tárgyalni vele a végső rendezésről, de ha nem indulnak meg a béketárgyalások, nem lesz lehetséges hosszabb ideig fenntartani a mostani viszonylagos fegyvernyugvást. Abbász arra akarja kérni Bush elnököt, mentse meg a békefolyamatot és gyakoroljon nyomást Izraelre vállalt kötelezettségei teljesítése érdekében. Palesztin források szerint Abbász nem fűz túl vérmes reményeket a találkozóhoz, annyit azonban el akar érni, hogy az amerikai elnök álljon ki az önálló és életképes palesztin állam megalakítása mellett.

A Jediót Ahronót című izraeli lap tudósítása szerint több mint ezer gázai zsidó telepes már aláírt egy nyilatkozatot, hogy hajlandó elhagyni települését, ha cserébe izraeli területen egy új, közös település-tömbben telepedhet le. A telepesek hivatalos vezetői cáfolták ugyan a lap értesülését, de több jel is arra utal, hogy a telepesek nagy része megértette: a gázai kivonulást nem lehet megakadályozni és ezért alternatív megoldásról kell gondolkozni. A kormány hajlandó biztosítani, hogy a telepesek együtt maradhassanak, de nem tudja elfogadni a telepesek követelését, hogy azonnal állandó új lakóhelyükre költözhessenek, mert 90 nap alatt nem lehet felépíteni ennyi lakást. Fedezni fogja azonban két évig az ország különböző pontjain bérelt lakások bérköltségeit, amíg az állandó településen felépülnek a lakóházak. ‘Ha ezt az ajánlatot a telepesek elutasítják, ez azt jelenti, hogy nem a megegyezésben érdekeltek, hanem csak a kivonulási terv visszavonásában, vagy legalább elhalasztásában’, írta a Haaretz izraeli lap hírmagyarázója. Yehuda Lahav, Tel-Aviv

Comments are closed.