Forrás: NOL

A palesztin hatóság elnökét öt év után hívták meg a Fehér Házba

Horváth Gábor, Washingtoni tudósítónktól, 2005. május 27. 00:00

Abbasz és Bush közös hangot talál egymássalKép: REUTERS – Jim Bourg A közel-keleti béketerv öt évvel ezelőtti széthullása és George W. Bush elnökségének kezdete óta első ízben kapott meghívót a Fehér Házba a palesztin hatóság elnöke. Bush az első amerikai elnök, aki nyíltan célul tűzte ki a független palesztin állam megteremtését, a terrorizmus támogatásával vádolt Jasszer Arafattal azonban nem volt hajlandó találkozni.

A tavaly elhunyt palesztin vezető utódja, Mahmud Abbasz most 200 millió dolláros segélykérelemmel és hosszú politikai kívánságlistával érkezett Washingtonba. Ha nem is minden, de sok kérése teljesül: Bush 50 millió dollárt ígért olyan infrastukturális beruházásokra, amelyeket az izraeli kivonulás után valósítanának meg a Gázai övezetben.

Abbasz szerint a palesztin pénzügyminisztérium felkészült a segélyek fogadására, a struktúra átvilágítható és megfelel a korszerű könyvelési követelményeknek. A technikai körülményeknél azonban fontosabb, hogy a palesztin elnök kész-e fellépni az Izrael elleni támadások értelmi szerzői és végrehajtói ellen. A héten szintén Washingtonban járt Ariel Saron izraeli miniszterelnök szerint vannak biztató jelek, de még mindig csempésznek fegyvert Gázába, és nem akadályozzák meg a támadásokat.

Saron és Abbasz is komoly belső ellenzékkel küzd. A jobboldal részéről heves támadások érik az izraeli kormányfő ciszjordániai kivonulási tervét, míg a palesztin vezető a helyhatósági választásokon megerősödött Hamasszal szemben keres támaszt. Július 17-re palesztin parlamenti választásokat írtak ki, de ezt lehet, hogy el kell halasztani, mert a törvényhozás még nem fogadta el a választási törvényt. Abbasz most támogató levelet kért Bushtól, amit otthon eredményként mutathat fel. Azt is kérte, Bush vesse latba befolyását, hogy Izrael engedje el a mintegy 11 ezer fogva tartott palesztin aktivistát. Saron azt mondta, hogy 500 embert már szabadon bocsátottak, és hajlandó még további 400 elengedésére. Ugyanakkor figyelmeztette Abbaszt, hogy a terroristákat csak erősítik a nekik tett engedmények. Abbasz szeretne visszatérni a konkrét időpontokat tartalmazó „útitervhez”, Saron szerint azonban egyelőre az „útiterv előtti” fázisnál tartanak.

Comments are closed.