Forrás: Népszava

Az izraeli börtönökben büntetésüket letöltő palesztin foglyok saját listán akarnak indulni a júliusra tervezett palesztin parlamenti választásokon és a Fatah mozgalom fiatalabb generációjának vezetője, Marwan Barguti lesz a lista élén – jelentették be Ramallahban. A listán a Fatah, a Hamász, az Iszlám Dzsihád és más szervezetek tagjai közösen jelöltetnék magukat. Izrael nem akarja a foglyoknak megadni a szavazati jogot – éppen ezért a lista igen nagy népszerűségnek örvendhetne.

A Hamász ciszjordániai vezetője, Haszan Juszuf cáfolta azt a gázai forrásokból származó hírt, mely szerint a Hamász beleegyezett volna a palesztin választások elhalasztásába és néhány helyi választás megismétlésébe. Gázában állítólag egy közös bizottságot alakított a Fatah (Mahmúd Abbász elnök mozgalma) és a Hamász, amely felügyelni hivatott a megismételt helyhatósági, majd a parlamenti választásokat. A megegyezés megfelel a Washingtonban tartózkodó palesztin elnök érdekeinek. Mahmúd Abbász, akit ma fogdad George W. Bush, egy egységesülő politikai társadalom nevében beszélhet. Amerikába érkezése után Abbasz tegnap megismételte, hogy politikai és gazdasági támogatást fog kérni az amerikai elnöktől. Legfőbb követelése, hogy a tervezett izraeli kivonulást Gázából az amerikaiak Bush elnök „útiterve” megvalósítása felé tett első lépésnek tekintsék, amely után meg kell kezdődniük a tárgyalásoknak a konfliktus végleges megoldásáról.

Az Amnesty International tegnap közzétett évi jelentésében rendkívül élesen bírálja mind Izraelt, mind a Palesztin Hatóságot. A jelentés szerint 2004-ben az izraeli biztonsági erők több mint 700 palesztint öltek meg, köztük 150 gyereket; ugyanakkor a palesztin terroristák merényletei 109 izraeli, köztük nyolc gyerek életét követelték. A törvénytelen házrombolásokat és az „célzott likvidálásokat” a jelentés háborús és emberiség elleni bűnöknek minősíti, csakúgy mint a palesztin területeken gyakori emberrablásokat, az „Izraellel való kollaborálással” gyanúsított 18 palesztin megölését, foglyok bántalmazását és kínzását a palesztin börtönökben.

Az izraeli rendőrség letartóztatott Szderot városában három szélső jobboldali férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy be akartak hatolni Ariel Saron miniszterelnök szigorúan őrzött farmjára és ott tüntetni a gázai kivonulás ellen. A rendőrség szerint nem Saron életére törtek.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.