Forrás: Népszava

Mahmúd Abbász (Abu Mazen) palesztin elnök az Egyesült Államokba utazott. Ez lesz januári megválasztása óta első hivatalos találkozása George Bush elnökkel. Abbász el akarja érni, hogy az amerikai elnök nyílvánítsa ki: az izraeli kivonulás Gázából a Bush által megfogalmazott ‘útiterv’ program szerves része, és hogy a kivonulás után a végleges rendezésről fognak folyni a tárgyalások.

Abbász állítása szerint a palesztinok már teljesítették az előzetes feltételek jó részét: kikiáltották a tűzszünetet, a biztonsági szervek egyesítésének útjára léptek és gazdasági és közigazgatási reformokat vezettek be. Abbász amerikai garanciákat szeretne kapni arra, hogy Izrael megszünteti az új települések építését, a meglévő településeken véget vet az építkezéseknek és megegyezés születik a béketárgyalások időrendjéről.

Eközben Ariel Saron izraeli miniszterelnök New Yorkban az ottani zsidóság, valamint az AIPAC – az Izrael-barát nyomásgyakorló szervezet (lobby) – vezetőivel találkozott. Az amerikai szervezetek vezetői túlnyomó többséggel támogatásukról biztosították Saront a gázai kivonulás ügyében, a miniszterlnök pedig kijelentette, hogy nem halasztják el a kivonulás végrehajtását, Jeruzsálem viszont ‘örökké egy marad mint Izrael fővárosa’ és jövője nem lesz tárgyalások tárgya. Saron elmondta továbbá. hogy Izrael a Palesztin Hatósággal egyeztetve szeretne kivonulni Gázából és felszámolni az ottani zsidó településeket; hogy támogatja a határmenti ‘Filadelfi vonal’ kiürítését is; és hogy személyes véleménye szerint nem kellene lerombolni a gázai telepesek házait, hanem bizonyos feltételek mellett épségben átadni őket a Palesztin Hatóságnak vagy az ENSZ-nek.

Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter találkozott Naszer Juszuf palesztin belügyminiszterrel, aki tájékoztatta a palesztin biztonsági intézkedésekről a gázai kivonulás előtt és alatt. A két miniszter megegyezett, hogy a közeljövőben újra találkoznak és folytatják megbeszéléseiket. Palesztin források szerint két-három hónappal elhalasztják a július 17-ikére tervezett palesztin parlamenti választásokat. Ezt hivatalosan technikai okokkal indokolják, a halasztás valós politikai háttere azonban az a félelem, hogy ha júliusban a Hamász nevű szélsőséges iszlamista szervezet jelentős sikereket ér el a választásokon, ez ürügyül szolgálhat az izraeli ‘héjáknak’, hogy lemondják az augusztusra tervezett gázai kivonulást.

Az izraeli közvéleményt – főleg annak vallásos részét – élénken foglalkoztatják a két főrabbi – Jona Metzger, az ‘askenáz’ (európai) és Slomo Amar, a ‘szefárd’ (keleti) zsidók főrabbija – ellen folyó rendőri vizsgálatok. Metzgert korrupcióval vádolják, Amart pedig azzal gyanusítják: tudott róla, hogy a házában súlyosan bántalmazták és megalázták lánya udvarlóját. Néhány képviselő szerint a főrabbik annyira kompromittálták magukat és intézményüket, hogy helyénvaló lenne teljesen megszüntetni a főrabbiságot.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

KERETBE!!!

Közös nyilatkozattal ért véget a ciszjordániai Rámalláhban kedden a Szocialista Internacionálé izraeli-palesztinai tanácsülése, amelyben az SI hitet tett a közel-keleti térség demokratizálása és a békefolyamat folytatása mellett. A tanácskozáson Magyarországot négytagú küldöttség képviselte, Szekeres Imre MSZP elnökhelyettes vezetésével. A tanácskozás két helyszínen zajlott: hétfőn Tel-Avivban, az izraeli oldalon kezdődött, aznap estétől pedig a ciszjordániai Rámalláhban folytatódott. Témája a közel-keleti békefolyamat megerősítése volt.

Képalá:

Mahmúd Abbász palesztin elnök amerikai útja előtt sajtótájékoztatót tartott a Szocintern tanácsülésre akreditált újságírók számára Fotó: Reuters

Comments are closed.