Forrás: Népszava

Ariel Saron izraeli miniszterelnök az amerikai zsidó szervezetek vezetői előtt elmondott beszédében határozottan cáfolta, hogy a kormány a gázai kivonulás elhalasztását fontolgatja. “A kivonulást nem fogjuk sem visszavonni, sem elhalasztani. Augusztus 16-án megkezdődik” – jelentette ki. Mose Jaalon vezérkari főnök is cáfolta, hogy magas rangú katonatisztek a kivonulás elhalasztását javasolták volna.

Muhammad Dahlan palesztin miniszter, aki a jordániai gazdasági konferencián találkozott két izraeli miniszterrel, kötelezettséget vállalt, hogy a palesztinok nem fognak tüzet nyitni a zsidó telepesekre és az izraeli katonákra a kivonulás során vagy utána.

A konferencián egy érdekes és precedens nélküli találkozóra került sor. Ahmed Abu Szuur jordán infrastruktúra-ügyi miniszter kezdeményezésére Benjamin Ben-Eliezer izraeli infrastruktúra-ügyi miniszter találkozott Hosiar Zebari iraki külügyminiszterrel. A találkozó külön érdekessége, hogy “anyanyelvükön”, iraki tájszólással arabul beszélgettek, ugyanis mindkét miniszter Baszrában született. Iraki miniszter eddig soha nem találkozott nyilvánosan izraeli hivatalos személlyel, még hozzá úgy, hogy a találkozóról fényképek is készültek.

A konferencia jordániai, palesztin és izraeli résztvevői II. Abdalláh jordán király ösztönzésére megegyezésre jutottak a közös gazdasági bizottságok munkájának felújításáról, valamint a Vörös tenger és a Holt tenger közötti csatorna tervei elkészítésének meggyorsításáról. A terv véghezvitele nagymértékben elősegíthetné a békefolyamatot, mert a csatorna léte és üzemeltetése mindhárom fél érdekeit szolgálná.

Az amerikai “First Lady” Laura Bush jordániai és izraeli látogatása után tegnap Kairóba érkezett. Utazásának hivatalos célja előmozdítani a nők demokratikus szabadságát és egyenlőségét. Amikor a jeruzsálemi Siratófalhoz járult, egy állítólag Izrael javára tevékenykedő amerikai zsidó állampolgár, Jonathan Pollard szabadon bocsátását követelte mintegy 150 tüntető; a Templomhegyen pedig arabok tüntettek Laura Bush jövetele ellen a mozlim szent helyre. A “First Lady” elmondta, hogy egyetlen percig sem érezte magát veszélyeztetve Jeruzsálemben és hogy nem lepték meg az Amerika-ellenes tüntetések, “hiszen ez egy feszültségekkel terhes térség”. Ugyanakkor megjegyezte, hogy azon országok mindegyike, ahol tüntettek ellene és férje politikája ellen, “nagy mértékben függ az amerikai segítségtől”.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.