Forrás: Népszava

Hetvenkét óráig tartó állandó rakéta-tűz után a Hamász beleegyezett a tűzszünet megújításába. A térségben szombaton már csak néhány szórványos lövés hangzott el, nem okozva károkat. A tűzszünet felújítását Naszer Juszuf palesztin belügyminiszter jelentette be, miután Gázában több órán át tárgyalt a Hamász vezetőivel. A Hamász fenntartotta jogát, hogy ‘megtorolja a jövőbeni izraeli provokációkat’. Míg délen visszatért a nyugalom, a libanoni határon a Hezbollah tüzet nyitott izraeli állásokra.

A lövések itt sem okoztak károkat. Izrael a libanoni kormányt tette felelőssé az incidensért, de tarózkodott megtorló lépésektől. Az északi harccsoport parancsnoka kijelentette, hogy Izrael el akarja kerülni az eszkalációt.

A gázai tűzszünet elérése valószínűleg összefügg Mahmúd Abbász palesztin elnök csütörtökön kezdődő washingtoni látogatásával. Abbász politikai és gazdasági támogatást készül kérni az amerikaiaktól és a folytatódó rakétatűz zavarólag hatott volna látogatása légkörére. Ariel Saron izraeli miniszterelnök már tegnap az Egyesült Államokba repült, de nem amerikai politikusokkal, hanem az izraeli ‘lobby’ (AIPAC) vezetőivel fog találkozni. Az Abbász látogatását megelőző politikai megbeszélések vezetésével Saron ezúttal tanácsadóját, Dov Weisglassot bízta meg.

A palesztin-izraeli együttműködés ritka és pozitív példáját szolgáltatták a jeruzsálemi Héber Egyetem és a jeruzsálemi palesztin El Kudsz egyetem elnökei, Menahem Megidor és Szeri Nuszejba, amikor közösen léptek fel a brit egyetemi tanárok két izraeli egyetem bojkottálására szóló felhívása ellen. Közös nyilatkozatában a két elnök rámutatott, hogy az egyetemeknek, amelyek ‘a viharos politikai légkörben erkölcsi útmutatók szerepét hivatottak betölteni’, a kölcsönös tisztelet szellemében kell együttműködniük és el kell utasítaniuk a bojkottot és a hátrányos megkülönböztetés gyakorlatát.

Jordániából Izraelbe érkezett vasárnap Laura Bush, az amerikai elnök felesége. Az amerikai First Lady Jeruzsálemben Gila Katzavnak, az államfő feleségének a vendége volt, vele együtt látogatott el a Siratófalhoz és a Yad Vasem holokauszt-intézetbe. A holokauszt 1.5 millió gyermek-áldozatának szentelt terem megtekintése után Laura Bush a könnyeivel küszködve jelentette ki, hogy mindent meg kell tenni a békéért és a holokauszt szörnyűségeinek megismétlődése ellen. Az amerikai elnök felesége ellen szélsőséges izraeliek és muzulmánok is tüntettek. Laura Bush Jordániában a nők jogainak kiterjesztéséért szólalt fel egy konferencián.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.