Forrás: Népszava

A palesztinok több rakétát lőttek ki izraeli településekre a gázai övezetben. A szélsőséges Hamász egyik vezetője szerint három szervezet tagjai – a Hamász, az Al Aksza Mártírbrigádok és a Népi Ellenállási Mozgalom – együttes támadást intéztek Kfar Darom zsidó település ellen. Az izraeli hadsereg visszavonulásra kényszerítette a támadókat. A lövöldözésben egy palesztin meghalt, egy másik megsebesült, egy harmadik pedig elmenekült.

Később a közelben élő zsidó telepesek Han Junisz felé kezdtek menetelni, hogy elfoglalják az iskolát, amelyből szerintük a palesztinok tüzet nyitottak településükre – ám az izraeli katonák útjukat állták.

Az összetűzések folytatódása ellenére Ariel Saron miniszterelnök tegnap a palesztinoknak teendő újabb engedményekhez adta beleegyezését: a közeljövőben szabadon bocsátanak 400 palesztin foglyot, megengedik a 2002-ben Betlehemből kitoloncolt palesztinok visszatérését és több terrorista Gázába áttelepített családtagjának a visszaköltözést Ciszjordániába. A Biztonsági Szolgálat vezetésének véleményével szemben, Saron ugyanis a hadsereg érvelését fogadta el, amely szerint ha Izrael nem tesz gesztusokat a palesztinoknak, Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök hatalma összeomolhat és Izrael a Hamásszal találja magát szemben. Ez irányban fejtett ki nyomást William Ward amerikai megbízott is, aki többször megkérdezte izraeli partnereit: ‘Arra panaszkodtok, hogy a palesztinok nem teljesítik kötelezettségeiket – és mi van a ti ígéreteitek teljesítésével?’ Ward egyébként a palesztin vezetőket is felszólította, hogy azonnal vessenek véget a rakéta-támadásoknak Gázában.

Saron engedékenysége valószínűleg Mahmúd Abbász palesztin elnök közelgő washingtoni látogatásával is összefügg. Saron így akarja semlegesíteni Abbász érvelését, aki Washingtonban valószínűleg el fogja panaszolni, hogy Izrael nem nyújt neki elegendő segítséget és egyáltalán nem, vagy csak késve teljesíti kötelezettségeit. Saron tanácsadója, Dov Weisglass tegnap találkozott Szaeb Arekat palesztin miniszterrel és megállapodott vele, hogy június elején Saron Abásszal fog értekezni. Simon Peresz miniszterelnök-helyettes Ahmed Korei palesztin miniszterelnökkel a gázai kivonulás utáni helyzetről fog tanácskozni.

Tegnap éjfélkor volt az utolsó időpont a Munkapárt elnöki tisztére való jelölés bejelentésére. Öt jelölt – Simon Peresz mostani elnök, Ehud Barak volt miniszterelnök, Benjamin Ben-Eliezer és Matan Vilnai miniszterek, valamint Amir Perec szakszervezeti vezető mérkőznek meg június 28-án a pártelnökségért.

Népszava online

Comments are closed.