Forrás: Stop!

Rakéták, légicsapás és tűzpárbaj a tűzszünetben Időpont: 2005-05-20 13:34:32

A Gázai övezetben egy palesztin fegyveres meghalt, amikor tűzpárbajba keveredett izraeli katonákkal.

 

Hajnalban egy háromtagú palesztin fegyveres csoport tűz alá vette a Kfar Darom nevű zsidó települést a Gázai övezetben. Tűzharc bontakozott ki a falut őrző izraeli katonákkal, amiben egy palesztin meghalt, ketten pedig elmenekültek, de egyikük megsebesült – jelentette az izraeli katonai rádió.

A Hamász palesztin fegyveres szervezet tegnap ismét rakétákkal lőtt dél-izraeli településeket, amire az izraeliek légicsapással válaszoltak. Az incidensek komoly veszélybe sodorták a három hónapja kötött tűzszünetet, ám hivatalosan mindkét fél kifejezte elkötelezettségét a fegyvernyugvás mellett.

Közben Ariel Saron az utóbbi napok kiújult gázai harcai ellenére úgy döntött, hogy jóváhagy néhány még februárban Sarm el-Sejkben megígért intézkedést. Például hamarosan szabadon engednek további 400 palesztin foglyot az izraeli börtönökből. Hazatérhetnek Európából a 2002-ben oda száműzött fegyveresek harcosok, és Ciszjordániába olyanok, akik eddig nem hagyhatták el a Gázai övezetet.

Az engedményekről súlyos vita dúlt az izraeli biztonsági szervek körében, ugyanis a Sin Bet, a belbiztonsági szolgálat szerint nem szabadna könnyítéseket bevezetni, mert rengeteg előzetes figyelmeztető információjuk van készülő terrorakciókról. A hadsereg illetékesei viszont úgy vélik, hogy ha Izrael nem támogatja a kedvezményekkel Mahmud Abbászt, akkor hamarosan összeomlik hatalma, és helyette a Hamásszal nézhet szembe az izraeli vezetés. Ezen kívül az amerikai nyomás is sürgette a könnyítéseket, az amerikai biztonsági koordinátor szerint Izrael nem panaszkodhat, hogy a palesztinok nem tartják be ígéreteiket, ha ő maga sem teljesíti azokat. (Magyar Rádió online)

Stop!

Comments are closed.