Forrás: NOL

A németérettségi sem múlt el probléma nélkül

Varga Dóra, 2005. május 14. 00:00

“Eligazítás” a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban A tételt kicserélték, a hozzá tartozó német nyelvi kazettát viszont nem – ez volt tegnap a legújabb érettségifejlemény. Azért ezt még idejében megoldották. Botrány már nem volt ugyan, kisebb gikszer mégis történt a tegnapi emelt szintű németírásbelin is.

A magyar és a matematika középszintű érettségi tételeinek idő előtti nyilvánosságra kerülése miatt a szerdai történelmet és az azt követő összes érettségi vizsgát már póttételek alapján írták és írják meg a diákok.

Az emelt szintű nyelvi érettségik harmadik feladata a hallás utáni szövegértés: a vizsgázóknak kazettáról kell egy szöveget meghallgatniuk, majd a feladatlapon lévő kérdésekre válaszolniuk. Csakhogy a tegnapi vizsga kazettájának hanganyaga köszönő viszonyban sem volt a feladatlapon szereplő kérdésekkel. Pósfai Péter, az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) főigazgatója ezt azzal indokolta, hogy a kazetták kicserélésére az idő rövidsége miatt nem volt mód (a póttételeket éjjelente sokszorosítják és szállítják ki), a feladatlapot viszont kicserélték.

A problémát délelőtt már csak akkor vették észre az OKÉV munkatársai, amikor a vizsgázó diákok országszerte a második feladat megoldásánál tartottak. Azonnal valamennyi helyszínt értesítették, hogy ne a harmadik, hanem a negyedik feladattal folytassák a vizsgát. A harmadik, hallás utáni szövegértési feladat, melyhez a kazettára szükség van, így a vizsga végére maradt. Az OKÉV ezek után az iskolák belső elektronikus rendszerén küldte ki a hanganyagnak megfelelő új kérdéseket, amelyeket aztán nyolcoldalas feladatlapként az iskolák sokszorosították. (Az összes vizsgatárgy tételeinek sokszorosítása már nagyobb feladat lenne, arra állítólag nincs is kapacitásuk az iskoláknak, ezért nem is küldik elektronikus úton a tételeket.) Így a 2738, emelt szinten vizsgázó diák az érettségi érintett 63 helyszínén is rendben be tudta fejezni a németmatúrát.

Eközben tovább folytatódott a vita arról: jogos volt-e Magyar Bálint oktatási miniszter azon döntése, amellyel megsemmisített valamennyi, kedden megírt középfokú matematika érettségi vizsgát. A Szülői Közösségek Egyesülete szerint a tárca vezetőjének intézkedése jogszabályellenes, sérti a diákok alkotmányos jogait, és a nemzetközi jogba ütközik, mert minden érintettet egyformán kollektív bűnösnek tekint. Az Országos Érettségi Vizsgabizottság szerint ugyanakkor indokolt volt a dolgozatok megsemmisítése: a döntés azoknak a gyerekeknek az érdekeit szolgálja, akik nem ismerték a matematika írásbeli érettségi feladatsorát.

Ugyanezzel indokolta határozatát a miniszter is, aki tegnap azt hangsúlyozta: a “nehéz döntés” meghozatala előtt kikérte az Igazságügyi Minisztérium, az oktatási jogok biztosa és az állampolgári jogok országgyűlési biztosa általános helyettesének a véleményét is, akik törvényesnek és jogosnak találták az intézkedést.

A Magyar Középiskolások Szövetségének elnöke, Schaller Tamás úgy látja: Magyar akkor követte el a hibát, amikor kedden “nem fújta le” a matematika írásbeli érettségi vizsgákat. (Schaller egyébként 2003 októbere óta a Fidelitas, a múlt év eleje óta pedig a Fidesz tagja. Legalábbis – mint arra a tárca sajtótájékoztatóján kiosztott anyagban felhívták a sajtó munkatársainak figyelmét – ezt írta Orbán Viktor honlapjának vendégkönyvébe, amikor gratulált a miniszterelnök születendő gyermekéhez.)

Hétfőn még nem lehetett tudni, vaklármáról van-e szó, vagy valóban sok diákhoz eljuthattak a másnapi matematika- tételek – ezzel indokolta korábban lapunknak Magyar Bálint azt, miért nem fújta le még hétfőn a vizsgát, ami egyébként a jelenlegi információk birtokában szerinte is megfelelőbb megoldás lehetett volna.

Magyar Bálint közölte azt is: miniszterként az oktatáspolitika rendszeréért felelős, egy bűncselekmény elkövetéséért viszont nem. Szerinte tétellopás történt, ami bűncselekmény, és amelynek áldozataival, a diákokkal együtt érez. Magyar Bálint köszönetet mondott türelmükért a diákoknak, szüleiknek és a pedagógusoknak.

A Scheiber Sándor Általános Iskola és Gimnázium tegnap levelet írt az oktatási miniszternek a május 28-i matematikaérettségi miatt, jelentette az Index. “A zsidó iskola diákjai sabbathkor – szombaton – nem írhatnak dolgozatot” – jelezte az iskola. A tárca rendelete értelmében körülbelül harmincezer diáknak lesz kötelező újravizsgáznia. A Lauder Javne Gimnázium diákjai a napokban nyilatkoznak arról, hogy szombaton vagy vasárnap akarnak-e érettségizni. Az iskola szombaton nem lesz nyitva, de a legközelebbi középiskolában megírhatják a dolgozatot a diákok. Az Index úgy értesült, hogy a minisztérium vasárnapra is garantálta az új tételsort.

Comments are closed.