Forrás: Népszava

Lapunk információi szerint a Közbeszerzési Döntöbizottság május 6-án megsemmisítette a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont állandó kiállításának kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárás eredményét. Mint lapunk is beszámolt róla, a közbeszerzési eljárás során a Trifolium nevű cég nyerte meg a jogot az állandó kiállítás kivitelezésére. Alul maradt az Event Communications Ltd. angol cég és a Mafilm Szcenika, a Lisis, valamint a Rajk László vezette tervezőcég alkotta cégcsoport.

Mafilm Szcenika azonban megtámadta a döntést a közbeszerzési döntőbizottság előtt, mert – többek között – következetlennek és átláthatatlannak találta a pályázatok pontozási rendszerét. A döntés még nem jogerős.

(Népszava)

Spielberg Magyarországon forgat

Steven Spielberg Magyarországon forgatja legújabb filmjét, amely az 1972-es müncheni olimpia alatt izraeli sportolók ellen végrehajtott terrorakció ‘utóéletéről’ szól. A film forgatókönyve több forrás, köztük George Jonas (Jónás Gyögy) magyar származású kanadai író 1984-es regénye alapján készült. A forgatás nyáron, július elején kezdődik, de nem mindjárt Magyarországon, hanem először egy másik országban. A forgatás két-három hónapig tart, és a közepe felé kezdődik a magyarországi munka, amelyre hazánkba érkezik majd Steven Spielberg. A szóvivő a film tartalmáról csak annyit mondott, hogy az nem magáról a müncheni túszdrámáról, hanem annak ‘utóéletéről’ szól. A film címe: Vengeance (Bosszú) megegyezik George Jonas könyvének címével. (MTI/Fotó: Népszava-archív)

Európai körúton az Új Eldorádó

Ázsia után Európában tesz körutat Kocsis Tibor alkotása, az Új Eldorádó. A romániai Verespatakra tervezett aranybányáról szóló filmet a prágai 7. nemzetközi emberjogi dokumentumfilm-fesztiválon, a ONE WORLD-ön a *Right to tradition’ kategóriában versenyen kívül három alkalommal is levetítették. Kocsis Tibor Prágából egyenesen Olaszországba utazott, a Trento Filmfesztiválra. A zsűri az olasz televízió, a RAI által felajánlott díjat az Új Eldorádónak ítélte oda. Szintén Olaszországban érte az alkotót a jó hír, hogy a trentóival egy időben megrendezett 11. besztercebányai (Banska Bystrica, Szlovákia) nemzetközi Envirofilm környezetvédelmi filmfesztiválon a fesztivál fődíját, a Grand Prix-t kapta az Új Eldorádó. (Népszava)

Varnus Xavér átváltozásai

A Művész Kávéházban tegnap Kabdebó Lóránt irodalomtörténész mutatta be Varnus Xavér

Átváltozások című regényét, melyet az Aqvincum Archive kiadó jelentetett meg. A regény két polgári család sarjának, két Péternek gyermekkori barátságáról mesél, amely az érettségi után megszakadt, mivel az egyik Péter Párizsba utazott tanulni. A mű Kabdebó szerint érdekes leírásokat tartalmaz, egyfajta polgári atmoszféra ironikus szeretettel-taszítással való ismertetését adja. A regény a későbbiekben a lét és nemlét határán a történelem során eltüntetett néhány ember szenvedéstörténetét mutatja be – mondta a professzor. (Népszava)

A nagy könyv folytatódik a szavazás

A fölöslegesnek bizonyult előítéletekkel szemben tisztességes színvonalú, konzervatív Top100-as lista alakult ki A nagy könyv olvasásnépszerűsítő játék első fordulójában – mondta Békés Pál író, a magyarországi könyves mozgalom ötletadója csütörtökön, egy budapesti sajtóbeszélgetésen. A játék azt az előfeltevést is cáfolta, hogy kevés magyar regényre érkezik szavazat, a magyar irodalom a külföldinél nagyobb érdeklődést váltott ki – jegyezte meg. Békés Pál szerint az a megközelítés is hamis volt, hogy ez a játék nem kedvez az igazi irodalmi értékeknek. ‘Lenyomatot hagyott egy magas szintű olvasáskultúra, még van mibe belekapaszkodni’ – fogalmazott az író. Összesen 240 ezren voksoltak és – mivel két művet lehetett választani – 393 ezer szavazat érkezett. A játékban 4134 magyar, illetve 6894 külföldi regény kapott szavazatot. (MTI)

Comments are closed.